Les diputacions catalanes commemoren a Girona el centenari de la creació de la Mancomunitat

2014-07-03 20:00

Els quatre presidents de les Diputacions catalanes, Joan Giraut, Salvador Esteve, Joan Reñé i Josep Poblet, l'alcalde de Girona, Carles Puidemont, diputats de la Diputació de Girona i directors de mitjans de comunicació s'han reunit avui a Girona per commemorar el centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925).

Els presidents han iniciat els actes de commemoració posant per a una fotografia que n'emula una altra que es va fer del Consell Permanent de la Mancomunitat al 1918 i en la qual eren presents els quatre presidents de les diputacions de l'època. Com en aquella ocasió, la instantània s'ha pres a les escales del que en aquells moments era l'hospital Santa Caterina i que avui és la seu de la Generalitat a Girona.

Tot seguit, la comitiva s'ha dirigit a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona on, en els respectius parlaments, els presidents han coincidit a destacar la important tasca que va dur a terme la Mancomunitat a l'hora de modernitzar el país i de promoure la llengua catalana.

A continuació s'ha fet una visita a l'exposició “Normativització de la llengua”, que acull la Casa de Cultura de la Diputació de Girona fins al 27 de juliol. Es tracta d'una de les exposicions que conformen el projecte expositiu “L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys”, organitzat per les quatre diputacions catalanes i coordinat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Un projecte que aplega, també, un mostra genèrica i cinc exposicions més que es poden visitar a les altres demarcacions catalanes.

Durant l'acte, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha avançat que la Diputació de Girona inaugurarà el proper mes de setembre una nova exposició sobre l'efecte de la Mancomunitat a les comarques gironines. Primer, s'exposarà a Santa Coloma de Farners i després itinerarà per les altres comarques. D’aquesta mostra en sortirà un llibre divulgatiu, que es publicarà dins la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”, que edita la mateixa Diputació. També s'ha encarregat un llibre a l'historiador gironí Xavier Carmaniu, que aprofundirà en el tema.

També es farà un homenatge al Agustí Riera, que va ser president de la Diputació entre els anys 1911 i 1924 i vicepresident de la Mancomunitat entre el 1914 i 1924; s'organitzaran conferències sobre la Mancomunitat arreu de les comarques gironines i s’hi dedicarà una setmana monogràfica a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Pinterest...). D'altra banda, la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ja ha enllestit el buidatge de les actes de la Mancomunitat: 30 volums que contenen 23.003 acords, que ja es poden consultar als arxius generals d'ambdues diputacions i que properament també es podran consultar per Internet.