Les plataformes naturalistes catalanes signen un comunicat unitari en relació a les Zones de Desenvolupament Eòlic

2010-03-08 09:55

Diferents plataformes, coordinadores, entitats i col·lectius de Catalunya, entre elles la IAEDEN, manifesten, en relació a les ZDP (Zones de Desenvolupament Eòlic Prioritari) que aquest decret posa de manifest una manera de fer política basada en els fets consumats. Ataca directament els drets fonamentals dels ciutadans i n’anul·la la seva participació en la presa de de decisions en matèria de medi ambient (Conveni d'Aarhus, ratificat per l'Estat Espanyol al 2004). Menysprea el dret dels municipis i acaba amb la seva autonomia per poder intervenir efectivament en la planificació el seu territori i definir el seu model de desenvolupament.

Segons les entitats que han signat un comunicat unitari aquest decret no soluciona el desgavell ja existent a tot el territori ni busca cap mena de consens per fer un disseny seriós, eficient i equilibrat dins d’un pla energètic general per a Catalunya.

El model energètic existent a Catalunya no evoluciona, com ho fa en altres països europeus, cap a un model descentralitzat i de producció distribuïda, sinó que segueix responent a criteris economicistes poc sostenibles. Decrets com aquest només serveixen per beneficiar empreses privades (monopolis amb forta influència en les polítiques energètiques de Catalunya ) en lloc d’establir criteris al servei de tots els ciutadans.

Aquest decret agreuja una problemàtica que afecta tots els ciutadans del país, visquin o no als territoris afectats per les ZDP, perquè obre la porta a massificar encara més les zones on ja hi havia centrals funcionant (o en construcció) i deixa la resta del territori absolutament lliure per la implantació de mini centrals. I ja coneixem l'estratègia empresarial de fer d’una gran central un seguit de petites centrals per estalviar-se tràmits i cobrar subvencions.

Aquest decret, a més de no solucionar i d’agreujar l’actual model d’implantació eòlica, és antidemocràtic i immoral perquè posa la gent i els territoris en mans d’uns despatxos, pocs, a centenars de quilometres de casa seva.

Denunciem aquest decret i en demanem la retirada, al mateix temps que ens oferim a seure amb totes les parts implicades per fer el que encara no s’ha fet, buscar una solució consensuada i acceptable per a tothom. 

Per això, els signants, conjuntament, demanarem ben aviat una entrevista amb el Conseller d’Economia, Antoni Castells i emprendrem les accions legals i de mobilització que es considerin necessàries per restablir una credibilitat democràtica que aquest decret posa en dubte.

Mentrestant, però, exigim que el govern aturi tots els parcs que estan en tràmit i que no formen part d’aquesta solució, i que si s’ubiquen en un mapa complet donaran una idea clara del disbarat que es vol consumar.