L'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries acollirà l'exposició itinerant 'Catalunya, un país d’enginy i innovació'

2022-01-25 09:00

Catalunya ha estat bressol de nombroses aportacions d'abast mundial en els camps de la ciència i la tecnologia, aportacions de creadors, inventors i científics catalans que amb el seu enginy han revolucionat alguns àmbits com la recerca, la indústria tèxtil i la medicina, entre d'altres. El MNACTEC el 2018 va dissenyar una exposició per tal de donar-les a conèixer. Ara l’exposició arriba per primer cop a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries. S’inaugurarà el 29 de gener, a les 18h, en el marc de la Festa de la Candelera.

L’exposició es divideix en dos àmbits que representen dues grans etapes històriques: d’una banda, es recullen les aportacions científiques i tecnològiques fetes des de l’edat mitjana fins a la revolució industrial, i de l’altra, els avenços, descobriments, estudis i invents que s’han esdevingut des de la revolució industrial fins als nostres dies.

Entre les aportacions científiques i tècniques presentades a la mostra hi ha invents com l’astrolabi de Sunifred Llobet (últim quart del segle X), la volta catalana (s. XVI), el pany de miquelet (finals del segle XVI), la berguedana (finals del segle XVIII), el telègraf elèctric de Francesc Salvà (1791), el submarí de Narcís Monturiol (1859),  el Tricicle Bonet (1890) o el pulsoreactor de Ramon Casanova (1917). També s’hi presenten descobertes científiques com les del metge Josep Salvany, el químic Josep Roura, el matemàtic Ferran Sunyer o el bioquímic Joan Oró.

Aquesta exposició, a més a més, marca el tret de sortida de commemoració dels 25 anys de museu. Un seguit d’activitats que s’aniran desplegant al llarg de l’any per tal de celebrar aquesta efemèride.

L’exposició compta amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es podrà visitar gratuïtament fins el 24 d’abril de 2022.