L'Associació Turística d'Apartaments xifra en 1.900 MEUR les indemnitzacions que haurà de pagar el Govern pel tancament d'HUT

2024-04-24 13:00

Les indemnitzacions que poden demanar els propietaris i gestors dels habitatges d’ús turístic de les comarques gironines que hauran de tancar arran de la nova regulació del Govern podrien arribar als 1.900 milions d’euros. És el càlcul que ha fet l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA). L’entitat ha celebrat avui la seva assemblea anual a la Cambra de Comerç de Girona durant la qual s’ha posat aquesta dada damunt la taula. També s’ha informat de les darreres actuacions del sector en relació al Decret Llei de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels  habitatges d’ús turístic, entre elles, la presentació d’un recurs contra la normativa al Tribunal Constitucional que ha estat admès a tràmit.

Durant l’assemblea el despatx d’advocats Toda & Nel-lo ha exposat el procés de reclamació patrimonial contra la Generalitat que l’ATA posa a disposició dels propietaris i gestors d’HUT que vegin compromesa la seva continuïtat per l’actual Decret Llei.

Segons les dades del Govern a la demarcació de Girona la normativa obligaria a tancar el 40% de l’oferta d’HUT reglats (17.326 unitats) en un període de cinc anys.

Per altra banda, l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) alerta que la nova regulació fomentarà l’intrusisme i ha reclamat al Govern que es posi el focus en els allotjaments turístics que fan la seva activitat fora de la legalitat i no en els professionals que treballen amb rigor, qualitat i seguint les normatives. Per aquest motiu, ha proposat l’elaboració d’un cens de les llicències d’habitatges d’ús turístic actives creuant les dades de la taxa turística amb un doble objectiu: per una banda, disposar d’ una radiografia clara i rigorosa del sector ; i per l’altre, detectar els allotjaments que no estan actius o que no declaren els seus impostos. Aquesta seria una manera efectiva, segons l’Associació, de lluitar contra l’intrusisme.

La presidenta de l’ATA, Esther Torrent, assegura que  amb la nova regulació sobre els HUT el Govern demostra la seva incapacitat per abordar el problema de l’intrusisme que el sector fa temps que denuncia. “Estem indignats perquè el Govern ha iniciat una cacera contra als apartaments legals i no actua de forma eficient contra els il·legals”, ha afegit Torrent.