L'Arxiu Comarcal incorpora 23 pergamins i un cartell publicitari de fa un segle

2016-09-22 17:00

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha dipositat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà un total de 23 pergamins i un magnífic llibre de comptabilitat i de registre de totes les escriptures notarials relacionades amb el Molí d'en Pòlit de Vilanant, prop del riu Manol, des del 1591 fins al 1858, és a dir entre els segles XVI i XIX. Actualment aquests documents es troben en procés de neteja i de planxat, una feina que ocuparà uns quants mesos als responsable de l'equipament.

Segons ha explicat l'arxivera comarcal, Erika Serna, a la documentació “hi ha diverses anotacions per a memòria de la família, així com unes interessants advertències on expliquen, en primer lloc, que cal no barallar-se mai amb l'hereu de can Nabot ni entrar-ne en disputes de cap tipus ni llogar-los el molí, ja que només mirarien d'arruïnar-los. També s'indica que en cas de reparacions a la resclosa o rec que porta l'aigua al molí, calia fer-les de manera secreta i molt discreta”.

D'altra banda, la historiadora remarca que “acabem d'ingressar un magnífic cartell publicitari dels Almacenes Fortunet de Figueres, de grans dimensions. Es tractava d'un conegut establiment de roba situat al cap damunt del carrer Peralada, que també disposava d'entrada per la plaça de l'Ajuntament. Durant uns quants anys, acabada la Guerra Civil, estatjà, a l'entresòl, la Sala Icària, on exposaren tots els pintors del moment. Calculem que el cartell fou imprès cap a l'any 1915-1920 per l'editor Friedrich de Barcelona, especialitzat en cromos, cartells i postals”.