L'Arxiu Comarcal digitalitza les actes municipals de Vilamalla i Ventalló

2018-12-05 13:30

Aquesta setmana l'Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE) ha acabat el procés de digitalització dels llibres d'actes dels ajuntaments de Ventalló i Vilamalla, els quals se sumen als poc més de 25 ajuntaments que ja tenen la documentació històrica digitalitzada. El procés es fa mitjançant una estació digitalitzadora que permet obtenir la imatge dels documents sense necessitat de doblegar-los ni d'alterar-ne la forma original.

La directora de l’ACAE, Erika Serna, explica que “la digitalització de les actes dels plens ha permès obtenir una còpia dels llibres i facilitarà la recerca i la consulta d’aquests, sense haver de recórrer als originals. Tot seguit, hem fet el tractament necessari per a convertir els arxius obtinguts en un format adequat per a la consulta, així com les càrregues informàtiques necessàries per a permetre la publicació a Arxius en Línia”.

Afegeix que “les actes dels plens dels ajuntaments són una font d'informació essencial en relació a la vida política, econòmica i social dels municipis. Aquests documents recullen la data i l’hora en què comença la sessió, la relació de matèries debatudes, la relació d'assistents, la indicació de les persones que hi han intervingut, les incidències esdevingudes, els vots emesos i els acords adoptats. La seva digitalització facilita la consulta de la informació que contenen sense posar en perill la fragilitat dels documents més antics. I en els casos en què es pot fer un reconeixement informàtic de caràcters permet cercar la informació de manera més ràpida i eficient”.

La historiadora explica que “la documentació digitalitzada, tant en aquests dos casos com en els altres, es complementa amb els padrons antics d'habitants conservats de cada municipi, així com les nombroses matrícules industrials que recullen la presència d'oficis abans més comuns com barbers, taverners, fabricants d'espardenyes, fusters, ferrers i moliners, entre altres. Tot plegat són sèries documentals molt preuades per a la recerca genealògica. Cal no oblidar que la digitalització és un recurs que contribueix a la preservació dels documents originals, ja que ofereix una còpia alternativa a la consulta i, alhora, permet obtenir un duplicat de reserva per a conservar en un repositori segur”.