L'Arxiu Comarcal digitalitza escriptures, fotografies i documents del Baix Fluvià des del segle XVII

2018-09-14 17:00

Recentment l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE) ha  tramitat la signatura d’un nou conveni de comodat per a la digitalització, en concret, del fons personal de l’agent comercial, Venancio Lloveras Masset, que ha estat cedit per la seva filla, Dolors Lloveras, i que abasta documentat datats entre els anys 1621 i 2007. Està format per set capses arxivadores convencionals i 75 fotografies, així com una vuitantena de targetes postals de panoràmiques de la Costa Brava, atès que van tenir una botiga de records a Roses.

Aquest fons personal inclou també un total de 121 escriptures notarials que corresponen a nissagues familiars de la zona del Baix Fluvià -amb els cognoms Lloveras, Alay, Vich, Bassedas, Fàbrega-, la majoria de les quals estan relacionades amb la família cedent. Cal destacar un important llibre de regestos d'escriptures dels Cella de Canet d'Adri, datat a la segona meitat del XVII. També hi ha alguns documents personals i familiars, així com materials d'estudi de comptabilitat i nombrosos impresos de les festes de Ventalló.

L'avi de la donant va ser secretari d'ajuntament durant algunes dècades tant a Ventalló com a Santa Llogaia d’Àlguema, Torroella de Fluvià i Vilamacolum, així com de les “hermandades sindicales” d’aquestes poblacions veïnes, de manera que els documents que han aparegut traspaperats dins d'aquest fons han estat restituïts correctament. Venancio Lloveras va fer de representant de la Companyia d'Assegurances Hispania i també han arribat a l’ACAE alguns expedients que va tramitar. Tota aquesta documentació ha estat aplegada i estatjada durant anys al mas conegut com ‘Can Fàbrec’ del veïnat dels Masos de Ventalló, sobrenom que li ve per un avantpassat que portava el cognom Fàbrega.

Tot aquest fons ja és consultable a l’aplicatiu ‘Arxius en Línia’ https://cultura.gencat.cat/arxius/acae