L'Arxiu Comarcal digitalitza 200.000 protocols notarials que es poden consultar online

2012-06-21 10:00

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE) ha posat en línia més de 200.000 digitalitzacions de protocols notarials (segles XVIII-XIX). Des d’ara ja es poden consultar un total de 114 llibres de la notaria de Figueres dels segles XVIII i XIX, els quals van ser digitalitzats amb un Pla d’Ocupació específic que es va portar a terme l’any 2010 en el qual van participar el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i els departaments de Cultura (a través de l’Arxiu Comarcal) i de Treball de la Generalitat. També es va rebre un ajut dins del marc d’un programa que impulsa el Departament de Cultura per a la preservació del patrimoni documental català. 

La finalitat de la digitalització és la difusió i l’accessibilitat dels fons de l’Arxiu a través de la Xarxa d’Arxius Comarcals i la conservació dels originals evitant el deteriorament dels documents causat per la seva consulta presencial. Per poder consultar els protocols notarials digitalitzats cal accedir a través de la pàgina web de l’Arxiu i entrar al banner d'arxius en línia: cercador de fons i documents. Els llibres notarials consultables on-line comencen l’any 1740 i acaben el 1828. 

Durant els pròxims mesos, l’ACAE té previst afegir unes 10.000 pàgines més corresponents a llibres de comptes de la notaria de Figueres del segle XIX, els quals ja estan digitalitzats, però encara no s’han adequat les imatges per tal fer-les consultables per la Xarxa (supressió de marges excessius, conversió a JPEG i reducció de la resolució) per exhibir-los públicament a Internet. Per a qualsevol consulta o explicació cal adreçar-se directament per correu electrònic o en persona a l’ACAE.