Instal·len una nova llamborda Stolpersteine a Figueres en memòria d'Enric Moner

2021-10-09 14:15

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presidit l’acte d’instal·lació d’una nova llamborda Stolpersteine a Figueres, en aquest cas, d’homenatge al figuerenc Enric Moner. La consellera Ciuró ha instat a “no abaixar la guàrdia” davant les idees xenòfobes que proliferen i ha recordat que, tant des de la conselleria com des del Govern, “estem compromesos en combatre-les”. En aquest sentit, ha afirmat amb contundència que “no ens podem permetre, com a societat, ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra i repetir errors del passat deixant que el feixisme campi pels nostres carrers”.

En el seu discurs, Ciuró ha reivindicat l’acte de col•locació d’aquesta nova llamborda Stolpersteine com de “justícia cap a totes les víctimes de la barbàrie del feixisme” i ha recordat la figura d’Enric Moner com “un dels milers de catalans que va ser deportat a un camp de concentració i assassinat per les seves idees impunement”.

La consellera ha agraït també la tasca del professor Unai Eguia, present durant l’acte,  ja que gràcies a les seves investigacions acadèmiques es va poder recuperar informació rellevant de la biografia d’Enric Moner i de la seva estada als camps de concentració nazis.

L’acte molt emotiu ha comptat amb la presència de familiars d’Enric Moner, I representants de nombroses entitats memorialistes, com ho són l’Associació per a la Preservació i Difusió de la Memòria Històrica (Triangle Blau), el grup de treball d’Exili Deportació i Holocaust de l’Alt Empordà i l’Associació Amical de Ravensbrück. També ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Figueres, agnès Lladó, i l’assistència del director general de Memòria Democràtica, Toni Font, i el director territorial dels serveis territorials de Justícia, Albert Ballesta.

Ciuró ha aprl•lat a la responsabilitat d’impulsar i difondre la memòria democràtica. I és per això que ha assenyalat que “ens toca recordar, reivindicar, homenatjar i restaurar aquesta i totes les víctimes. Perquè, saben quin és el millor antídot contra la xenofòbia? La memòria. La memòria que reivindica els valors democràtics i els drets individuals i col·lectius”.

Actualment a Catalunya hi ha 344 llambordes Stolpersteine i es preveu instal·lar-ne 42 noves peces més fins a finals d’any a sis municipis (Terrassa, Juneda, Sant Sadurní d’Anoia, Flix, Amposta i Sant Joan Despí).

Inauguració exposició “La Capsa Vermella” d’Antoni Campañà.

Després de l’acte de col·locació de la llamborda, la consellera Ciuró ha inaugurat l’exposició itinerant fotogràfica “La Capsa Vermella” d’Antoni Campañà (1906-1989), formada per unes 70 fotografies bèl·liques inèdites, que va fer durant la Guerra Civil espanyola.

En paraules de la consellera, “fotografies com aquestes d’Antoni Campañà ens ajuden no només a no oblidar sinó també a reflexionar i a construir espais de memòria col·lectiva que ens permetin fer front i combatre els discursos d’odi i intolerància”.

A continuació, la consellera Ciuró s’ha desplaçat fins a La Jonquera. En primer lloc, ha visitat l’Ajuntament on ha estat rebuda per l’alcadessa, Sònia Martínez, i ha signat el llibre d’honor de la institució. I seguidament, ha fet un recorregut per les instal•lacions del Museu Memorial de l’Exili (MuME), acompanyada pel director del centre, Enric Pujol, i el director general de Memòria Democràtica, Toni Font.