L'ADF de l'Albera fa servir 5 burros per a protegir Cantallops dels incendis forestals

2014-07-18 19:00

L’ADF de l’Albera ha tancat el primer any del projecte de delimitació de franges de protecció d’incendis forestals al municipi de Catallops, en el qual cinc burros són part dels protagonistes. Els animals, cedits per un veí de la comarca, s’han dedicat a desbrossar el territori i netejar franges de terreny del gener fins a finals de juny per ajudar a prevenir que el foc arribi al terme municipal en cas d’un incendi.

L’alcalde de Cantallops i membre de l’ADF de l’Albera, Joan Sabartés, ha explicat que el projecte de creació de franges de protecció a Cantallops es va iniciar el 2012 gràcies a la sensibilització de la població envers els incendis forestals després dels devastadors focs de l’Empordà. “Vam adonar-nos que Cantallops està situat als peus de l’Albera, on es troba una gran massa forestal, i vam veure que calia fer-hi alguna cosa”, ha explicat Sabartés.

Els plans vigents sobre delimitació d’incendis i un projecte de les franges de protecció necessàries per Cantallops redactat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà, van ajudar a un grup d’uns vintena de persones voluntàries a començar el projecte amb un recolzament tècnic al darrere. De febrer a juny de 2013, els voluntaris, molts dels quals s’han fet membres de l’ADF de l’Albera, van començar a desbrossar els terrenys amb eines manuals i moto-serres per a fer una primera neteja del perímetre de protecció. Els treballs de desbrossament van consistir en l'aclarida selectiva i selecció de tanys de la sureda seguint les indicacions del plànol de delimitació per la prevenció d'incèncis forestals aprovat pel Consell Comarcal a mitjans de l'any 2012.

No va ser, però, fins un any després que va aparèixer la possibilitat d’utilitzar burros per mantenir la feina feta de manera sostenible. La introducció del bestiar al projecte ha comportat la delimitació del perímetre de la franja de protecció amb pastor elèctric, la col·locació d’abeuradors i la construcció d’un cobert de pedra seca, equipament subvencionat amb fons obtinguts de la campanya #FocEmpordà.

El projecte de manteniment de franges de protecció d’incendis de Cantallops amb l’ajuda de burros és una de les actuacions d’hivern que realitza  l’Agrupació, la qual forma part  l’Associació de Agrupacions de Defensa Forestal de l’Alt Empordà. Altres activitats dutes a terme d’aquest tipus són l’arranjament de camins, el manteniment d’infraestructures d’extinció o l’organització de jornades de formació pels membres de les ADFs; accions que permeten estar més preparats a l’estiu per a la prevenció i el suport a l’extinció d’incendis forestals.

Els cinc burros de Cantallops han fet una gran feina per a protegir el municipi de possibles incendis forestals. L’ADF de l’Albera conclou el primer any del projecte amb uns resultats molt positius i pretén continuar-lo l’any que ve un cop acabada la temporada d’estiu.