L'ACA invertirà més de 415.400 euros per a millorar la seguretat de la presa de Darnius Boadella

2018-11-21 12:00

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació les obres d’ampliació dels sistemes d’auscultació de la presa de Darnius Boadella i els dics de tancament de la Mola Truncada i Fangots, a la comarca de l’Alt Empordà. 

Es preveu una inversió superior als 415.400 euros per a uns treballs que tindran una durada de quatre mesos, un cop s’hagi adjudicat i signat el contracte.

Les mesures contemplades en aquest projecte milloraran la seguretat de la presa i els dics, complementant el sistema d’auscultació que serveix per detectar i indentificar possibles moviments, filtracions, pressions i subpressions, anivellaments i moviments sísmics. 

Increment dels més de 150 punts de control 

Actualment, per analitzar el comportament estructural de la presa, hi ha més de 130 punts de control a la presa, 24 al dic de la Mola Truncada i 2 al dic dels Fangots. 

Amb els treballs previstos, es millorarà la xarxa geodèsica de la presa de Darnius Boadella (30 punts de control més que en l’actualitat) i del dic dels Fangots (14 punts més de control que en l’actualitat), s’ampliarà la xarxa sísmica, s’adequarà l’ancoratge dels pèndols inversos i s’instal·laran mesuradors de desplaçaments en juntes tridimensionals de la presa principal, entre d’altres.

Al 95% de la seva capacitat

La presa de Darnius Boadella està situada sobre el riu Muga, a la comarca de l'Alt Empordà. En el moment de la seva construcció, per tancar el vas de l'embassament va ser necessari construir el dic de Els Fangots, que s'emplaça en prolongació de l'estrep del marge esquerre, i el dic de la Mola Truncada, que tanca un coll del seu marge dret. 

Avui, l’embassament està per damunt del 95% de la seva capacitat, amb més de 58 hm3 emmagatzemats, amb tendència a l’estabilització. Avui, s’ha incrementat el cabal de sortida de la presa, passant dels 7 als 24 m3/s, per incrementar el resguard de la presa en cas que es produeixin noves pluges. 

Durant la llevantada d’aquest diumenge, la presa va assumir cabals punta de 250 m3/s, laminant així l’aigua que arribava des de la capçalera i evitant l’increment de cabals aigua avall. Per aquest motiu, les reserves de l’embassament han passat del 65 al 95% en tres dies.