L'ABS l'Escala incorpora una fisioterapeuta i una higienista bucodental

2023-05-18 11:00

L’ABS l’Escala ha incorporat la fisioterapeuta Anna Ferrer i la higienista bucodental Jenifer Varela, en el marc del Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) que desenvolupa la Regió Sanitària Girona als Equips d'Atenció Primària (EAP). La incorporació dels fisioterapeutes i els higienistes dentals a l’Atenció Primària se suma al desplegament de nous rols professionals que s’ha dut a terme en els últims mesos, com són els referents de benestar emocional comunitari (RBEC) i els dietistes-nutricionistes.

La implantació d’una fisioterapeuta a l’ABS l’Escala té per objectiu promoure i millorar el funcionament i l’autonomia en persones que pateixen problemes de salut crònics i optimitzar el treball en xarxa amb altres agents comunitaris. Les principals afeccions sobre les que treballen són malalties musculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat, com són la lumbàlgia, dolor a les cervicals, mal de genoll o maluc crònic, dolor d’espatlla i pacients amb risc de fragilitat.

A l’ABS l’Escala, la fisioterapeuta Anna Ferrer dona atenció, dos cops per setmana, a quatre grups de pacients: dos grups amb lumbàlgia (un, en horari de matí i un altre, de tarda), un grup per a extremitat inferior, on bàsicament es treballen gonàlgies i coxàlgies d’origen artròsic, i un grup de pacients en situació de prefragilitat o fragilitat. Les sessions es fan en espais del CER i de la sala polivalent municipal de l’Escala, que la Fundació Salut Empordà ha dotat de material de rehabilitació, com màrfegues, pilotes i bandes elàstiques, entre altres.

L’atenció a aquests problemes de salut es fa de forma multidisciplinària, a través de la derivació per part del metge/ssa de capçalera. Així doncs, els fisioterapeutes també tenen un paper destacat en la coordinació amb altres professionals de l’atenció primària i comunitària: metge/sses de família, infermers/es, treballadors/es socials, referents de benestar emocional comunitari, dietistes-nutricionistes, entre d’altres, per abordar la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties.

“Hem fet un treball comunitari per acostar-nos a la població, fent píndoles de salut d’higiene postural a grups de les caminades de RBEC, hem col·laborat amb els Serveis Socials en el taller de cuidadors treballant les transferències del pacient enllitat i hem potenciat l’activitat física en un taller de benestar nutricional que fa la nutricionista de l’ABS Cristina Aguilera”, ha explicat Anna Ferrer.

Atenció a la salut bucodental
Pel que fa a la incorporació d’una higienista bucodental a l’ABS l’Escala, la seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut oral, així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat. “La nostra tasca està enfocada a la higiene bucodental sobretot en nens i nenes menors de 14 anys, pacients embarassades i pacients que segueixen determinats tractaments sanitaris, com ara oncològics. A poc a poc, anirem ampliant aquesta cartera de pacients”, explica la higienista bucodental Jenifer Varela.

La implantació d’aquesta figura a l’àrea bàsica de salut de l’Escala i a la resta d’Equips d’Atenció Primària de la Regió Sanitària Girona suposa l’inici del desplegament de la Llei de salut bucodental, que es farà progressivament durant els pròxims 5 anys, i també és una de les accions recollides en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. En una primera fase, a banda dels grups de pacients que cita Jenifer Varela, és previst que aquest servei s’adreci també a població amb discapacitat i persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica, amb l’objectiu final d’arribar a tota la ciutadania.