La setzena edició del Festival Còmic oferirà una vintena de propostes ben divertides

2023-03-31 10:00

El Festival Còmic torna per Setmana a Figueres amb una vintena de propostes com monòlegs, circ, teatre sense paraules, tallers, espectacles de carrer, podcasts en directe... i molt més, del 6 al 9 d’abril.

La setzena edició s’inspira en el tema pastoril i les ovelles, i vincula aquests aspectes al concepte de ramat. Ho explica Xavier Valentí, codirector del festival, “vulguem o no vulguem, som els ciutadans de peu, tant el nostre públic com nosaltres com a organitzadors, com els artistes. Amb la pandèmia es va veure que estem subjectes a unes dinàmiques de les quals no podem escapar. Ens van confinar com a aquell que ens posa en un corral. Tot això ens va molt bé per explicar amb un punt de sentit crític però amb humor la situació. A la web i a l’espot del festival ja ho diem: T'han esquilat, has remugat el que no està escrit, però al final has decidit tornar al ramat que més beeee s'ho passa: Al Festival Còmic de Figueres, pasturar i riure. La idea és aquesta: malgrat que la situació sigui la que sigui, nosaltres sempre tenim una escapatòria, una eina de llibertat i treballem amb això. Aquest és l’esperit del Festival Còmic de Figueres, i per nosaltres és important. Els darrers anys la gent també ho valora així, i ja ve a vegades sense ni pensar-s'ho, perquè el festival d’humor és com una vàlvula d'escapament. Cada any, per Setmana Santa, posem Figueres a la primera divisió i oferim una proposta ben potent”.

La nova edició, que se celebrarà del 6 al 9 d’abril a la capital de l’Alt Empordà, tindrà lloc a una desena d’espais de la ciutat i comptarà amb la participació de reconeguts humoristes i monologuistes com Modgi, Judit Martín, Roger Peláez, Patricia Espejo i Patricia Sornosa, Irene Minovas i Godai Garcia, entre molts altres, així com amb propostes actuals La Ruïna o El Soterrani i espectacles internacionals de la mà d’artistes com el neozelandès Trygve Wakenshaw o l’alemanya La Tanik, entre d’altres. Tota la informació i les entrades ja estan disponibes a www.festivalcomic.cat.

El tret de sortida: dijous 6 d’abril amb La Ruïna

Després de la projecció de la comèdia Mandíbules als Cinemes de Figueres (dimarts 4 i dijous 6 a les 20:·0h), una activitat paral·lela que cada edició compta amb la col·laboració del Cineclub Diòptria, la setzena edició del Festival Còmic s’inaugurarà oficialment el dijous 6 d’abri a les 21h al Teatre Jardí de Figueres amb el podcast La Ruïna d'Ignasi Taltavull i Tomàs Fuentes, que està suposant un fenòmen a Catalunya i a tot l'estat espanyol. Els dos còmics i guionistes obriran el festival amb un espectacle participatiu en què tant els assistents com els convidats especials compartiran les seves anècdotes més incòmodes i les seves misèries. Tal i com explica el codirector del festival Xavier Valenti, “és un aplec de perdedors molt divertit, una catarsi col·lectiva que emplena els teatres de les principals ciutats de l'estat”.

Al Teatre Jardí també s'hi podrà veure Camping Caravaning Cubelles, a càrrec de Manel Vidal, Oye Sherman, Marc Sarrats i Josep Català que formen la companyia de comèdia El Soterrani i que faran un repàs i una autocrítica de la catalanor.

Novetat nocturna

La novetat d’enguany és la proposta Late Còmic al Casino Menestral de Figueres, “un nou espai destinat a les ovelles negres” que acollirà les actuacions d’alguns dels millors humoristes del moment a partir de les 11 de la nit. Xavier Valentí comenta que “el Còmic té una oferta per a tothom, ja que pensa en diferents sensibilitats i diferents públics. Aquest any una de les novetats importants és que oferim una alternativa als espectadors del torn de nit. Amb el temps, si consolidem aquesta proposta, caminarem en aquest espai cap a l'humor més dissident”. Destinada a persones majors de setze anys, la nova programació nocturna s’estrenarà el dijous 6 d’abril amb els monòlegs i acrobàcies verbals de Modgi amb l'espectacle Mític, i seguirà seguim amb la proposta de Patricia Espejo i Patricia Sornosa, Las Putas Amas, que tira cap a la crítica social i els valors heteropatriarcals (divendres 7 d’abril). La nova proposta continuarà el dissabte amb Godai Garcia i Irene Minovas, que aportaran un show més rural amb l'espectacle Humor de micro i acabarà amb Roger Peláez, un personatge molt singular i diferent que presentarà l’espectacle Ejaculant diarrea: humor anticapitalista i sarcàstic; una oferta per riure des de la crítica social més profunda.

Propostes singulars

A l'espai de La Cate de Figueres també hi tindran lloc espectacles ben singulars. El divendres 7 d’abril (21h) s’hi podrà veure la proposta d'improvisació Pongo de Judit Martín i Mónica Ballesteros. “Un pongo és un objecte inútil que tens per casa, i que poses per exemple en un regal de l'amic invisible, ja que en realitat el que vols és treure't aquell objecte del damunt. Les artistes demanaran al públic que portin pongos i, portant la rampoina més rampoina, els espectadors assistents poden arribar a condicionar l'espectacle. És una proposta ideal per veure en colla o en família”, explica Valentí. L’altre gran espectacle que es farà a La Cate és Nautilus, una proposta de teatre sense paraules del neozelandès Trygve Wakenshaw. “Un dels plats forts d'aquesta setzena edició; una autèntica delícia del gest per la gent que no vulgui tantes paraules, i és que l'humor sense paraules activa altres mecanismes del nostre cervell i el nostre cos”, puntua el codirector del festival.

Gran presència femenina

La programació d'enguany també inclourà propostes d'acrobàcia, malabars, clown a cappella i espectacles per a tots els públics liderats per artistes femenines, com la companyia La Bandada (València), La Tanik (Alemanya) o la Campagnie Zania (Itàlia-Suïssa) que es podran veure de forma gratuïta a la Plaça Catalunya, en substitució de La Sbrindola, que no podrà actuar per problemes de salut. Així mateix, durant el cap de setmana es podran veure dos espectacles itinerants: la proposta de la companyia Pocacosa Teatre, nascuda amb la voluntat d'unir òpera i teatre, així com els talents de les seves intèrprets, Elena Martinell i Meritxell Yanes, i una coproducció del propi Festival Còmic amb la companyia figuerenca Solucions Escèniques. Finalment, no faltaran els clàssics tallers de risoteràpia i ioga del riure pels més proactius, impartits respectivament per Rocío Martín i Gemma Mogas.