La quinzena Mostra Muntanya i Aventura comença el 17 de novembre

2016-11-15 20:00

La Mostra. Muntanya i Aventura, que es fa a Figueres, arriba aquest any a la seva quinzena edició. Començarà el 17 de novembre i acabarà el 26. Els convidats seran els bascos Alex Txikon (18 novembre) i Juanito Oiarzabal (25 novembre). El primer ha passat a la historia de l’alpinisme mundial, el mes de febrer d’aquest mateix any, a l’haver culminat amb èxit l’ascens del Nanga Parbat (8.126 metres) en època hivernal. Era el penúltim vuit mil que quedava sense escalar en el període climatològic més dur de l’any. La gesta la va protagonitzar juntament amb Simone Moro i Alí Sadpara. Txikon mostrarà a Figueres el documental d’aquest històric ascens. L’altre convidat, Juanito Oiarzabal, té una de les trajectòries més destacades a l’alpinisme de l’Himàlaia. Va ser el primer muntanyenc de l’estat Espanyol i el sisè del món de fer els catorze vuit mil. Ara es pot convertir en el primer en tornar a repetir cim, per seona vegada, a tots catorze. Oiarzabal ens parlarà de la seva trajectòria i del seu projecte de doblar els catorze, amb l’ascens al Lhotse. Ell també serà el protagonista de la sessió dedicada als instituts a la que hi assistiran més d’un miler d’escolars de sis centres de la comarca. 

La Mostra començarà el 17 de novembre amb la projecció de la pel·lícula “Meru. Odissea a l’Himàlaia”, que es fa amb col·laboració amb el Cineclub Diòptria. Les jornades de documentals, que omplen la sala de la Cate, seran els dissabtes 19 i 26 de novembre. A la primera es projectaran tres documentals: “Suri” –que és un viatge d’aventures per descobrir una tribú del sud Etiòpia-, “Zahhak”  -un descens amb monocicle pel desnivell d’una muntanya de l’Iran i que és un dels més llargs del món-  i “Eclipse” –un esquiador baixant una muntanya amb un eclipsi de fons-. La darrera jornada es projectaran dos documentals: “Important Places”  i “Valley uprising”. El primer tracta d’un recorregut amb caiac d’un fill i el seu pare de 77 anys pel Gran Canyon (EUA); mentre que el segon és el millor treball documental que s’ha fet mai sobre la vall de Yosemite (EUA), considerada la meca mundial dels escaladors. 

La Mostra. Muntanya i Aventura, que organitza el Centre Excursionista Empordanès, celebra 15 anys i per això ha dedicat l’exposició en aquest aniversari mostrant els cartells de totes les edicions. La seva exhibició permet constatar que per aquest certamen hi han passat els esportistes de la muntanya més destacats del món.