La IAEDEN denuncia irregularitats en les actuacions forestals que es realitzen a la zona del foc de l'any passat

2013-08-21 14:30

La IAEDEN-Salvem l'Empordà denincia que les actuacions forestals que es realitzen dins tota la zona cremada de l’estiu passat de 13.000 ha i sota el paraigües del PRINCALB (Pla de prevenció d’incendis del cap de Creus i l’Albera) i amb un ajuda econòmica del Ministerio d’Agricultura de 1,8 milions d’euros s’estan fent de manera irregular. 

El pla PRINCALB segueix sense complir cap dels requisits obligatoris de la normativa mediambiental. A més, algunes de les actuacions que realitza són contràries a la prevenció d’incendis. 

La IAEDEN-Salvem l'Empordà ha fet un requeriment a la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat del DAAM demanant l'aturada immediata de les actuacions que s'executen dins el projecte “Prevenció d'incendis forestals transfronterers a l'Albera i Cap de Creus” (PRINCALB) en la zona cremada de l’Alt Empordà.

En els darrers mesos s'han intensificat altra vegada els treballs d'aquest projecte, gràcies a l'ajuda d'1,8 milions d'euros que el Ministerio d'Agricultura ha destinat a la restauració de la zona cremada de l'any passat i a la prevenció d'incendis. La IAEDEN-Salvem l'Empordà ha rebut vàries trucades, de propietaris i excursionistes o gent del territori, alertant d’actuacions que s’estan realitzant. Un dels casos és al terme municipal de Cantallops. S’estan obrint pistes d’entre 6-8 metres d’amplada en zones on tan sols existia un corriol transitable per un vianant i, fins i tot, en zones sense cap camí.

Segons la IAEDEN aquestes noves obertures no tenen cap interès en la prevenció d’incendis. D'una banda s’està permetent nous accessos al medi natural; en llocs on fins ara eren inaccessibles pel trànsit rodat i, per tant, s’ajuda a augmentar el risc d’incendi. Alguns dels camins tenen unes pendents tan elevades que són inaccessibles pels camions de bombers. Alguns dels camins poden comportar un gran risc per la integritat dels bombers, doncs acaben en vies mortes dins de zones d’alta combustibilitat. Finalment es realitzen els treballs forestals i de maquinària pesant en dies i hores d’alt risc d’incendi.

És a dir, sota el paraigües de la prevenció d’incendis s’estan fent actuacions que comporten més risc d’incendi que de prevenció. La IAEDEN-Salvem l'Empordà ha fet arribar aquesta informació als agents rurals de la comarca per si es considera oportú actuar al respecte.