La Generalitat garanteix al col·lectiu 'Salvem Torre Mornau' protecció ecologica per a la finca

2013-03-01 18:00

Josep Puig, president de la secció local d’Eurosolar, i Santiago Vilanova, president de l’associació Una Sola Terra, tota ells en representació de la Fundació ACPE (Art, Cultura i Paisatge Empordanès), que es troba en procés de constitució, i dels signants del manifest "Salvem la Torre d’en Mornau", es van reunir dimarts passat amb el director de l’Incasòl, Damià Calvet, i amb la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, per tractar del present i futur de la finca ubicada dins l’àmbit del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. 

Damià Calvet va comunicar a Puig i Vilanova la intenció de l'Incasòl  de recuperar la propietat pública de la finca i de resoldre jurídicament la seva venda a l’empresari empordanès Rinaldo Muscolino. A partir d’aquí, la direcció general de Polítiques Ambientals obrirà un període per la presentació de projectes destinats a rehabilitar de forma sostenible els edificis i naus existents i a gestionar les  90,17 ha. de superfície de la finca, tal com plantejava Muscolino quan va decidir optar a l’adquisició de la finca mitjançant aportacions populars. 

Puig i Vilanova varen manifestar la seva preocupació pel greu estat de degradació dels edificis existents i van reclamar una actuació urgent de l´Incasòl per evitar l’ensorrament del taulat principal degut el seu estat de ruïna. En el cas que aquesta actuació no sigui pugui ser ràpida, Rinaldo Muscolino proposa que la fundació ACPE executi una primera intervenció realitzada amb voluntariat. 

També es va informar a les autoritats ambientals de la Generalitat la disponibilitat de presentar-se a un programa LIFE  per a la recuperació de la zona i de concertar amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) un projecte ecològic basat en la participació popular, les energies renovables, l’agricultura ecològica i el turisme rural que permeti la creació de centenars de nous llocs de treball. 

Els representants del col·lectiu "Salvem Torre Mornau" han manifestat la seva satisfacció per l’èxit de la campanya, que ha tingut el suport, entre d’altres entitats, de la Fundació Valvi i de la Fundació Vila Casas. "Hem guanyat la batalla. La Torre d’en Mornau ja no caurà en mans dels especuladors. En la greu crisi del model econòmic dominant un espai de territori en el cor de l’Empordà com aquest ha de convertir-se en un exemple modèlic de l’economia ecològica que reivindiquem”, va declarar Santiago Vilanova a la sortida de la reunió.