La Fura dels Baus torna al Festival Castell de Peralada amb 'Histoire du Soldat'

2019-07-16 18:00

Dirigida per Àlex Ollé, el muntatge manté la partitura original del compositor rus Igor Stravinsky i el llibret de l’escriptor, Charles-Ferdinand Ramuz. Una atípica peça teatral estrenada l’any 1918 al Teatre Municipal de Lausanne que, un segle desprès, La Fura dels Baus ha recuperat en clau contemporània. Al muntatge, que es podrà veure a Peralada en francès amb subtitulació, el director d’escena Àlex Ollé incorpora dos referents contemporanis importants per portar a escena aquesta obra; el primer, la pel·lícula de Dalton Trumbo ‘Johnny cogió su fusil’ i el segon, la punyent carta de comiat que va deixar rere seu el veterà de la Guerra de l’Iraq, Daniel Somers, desprès del seu suïcidi el 2013, en no poder superar l’estrès posttraumàtic.

L’Histoire du soldat de la Fura dels Baus és una colpidora adaptació convertida en una profunda reflexió sobre els conflictes bèl·lics d’avui dia i fa una crida a la pau i la llibertat. Àlex Ollé ha explicat que ‘el drama de Daniel Somers és el drama de l’home triturat pel sistema. Un sistema que articula la pau i la guerra com les dues cares d’un mateix desig immoral de l’enriquiment indefinit d’uns pocs.’ Ollé, afegeix que ‘partim de la carta de Somers per tornar-li a Histoire du soldat tot el seu sentit però deixant intacte el conte de Stravinsky. 

Tot l’esforç de la posada en escena va encaminat a fer comprensible per a l’espectador d’avui el profund rerefons d’aquest petit conte. No hem pretès fer una denúncia contra el sistema, sinó en tot cas alertar que tot sistema tanca en si mateix a un diable que pot acabar governant les nostres vides, la vida d’homes i dones que només aspiren a la felicitat.’ 

El soldat, interpretat per l’actor francès Sébastien Dutrieux, es veurà immers en una lluita amb si mateix, on el maligne és presentat com la veu de la consciència, com el seu alter ego, on el bé i el mal no són agents externs del soldat, sinó aspectes que conformen la seva personalitat i una clara mostra de la complexitat humana. 

Acompanyat a l’escenari per sis figurants, la música en directe anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae.

El muntatge furero que es va estrenar l’abril de 2018 a l’Opéra de Lyon, és una coproducció de l’Opéra National de Lyon, Opéra de Lausanne i Opéra de Montpellier en coproducció amb La Fura dels Baus.