La Fundació Dalí publica el tercer volum de la col·lecció 'Arte, Mercado y Derecho'

2014-02-27 10:00

La Fundació Gala-Salvador Dalí acaba de publicar el tercer volum de la col·lecció “Arte, Mercado y Derecho”, el títol del qual és Autoría, autentificación y falsificación de las obras de arte.

L’editor del llibre és el secretari general de la Fundació Dalí, Lluís Peñuelas, i els autors són: Txomin Badiola, responsable del Catàleg Raonat de Jorge Oteiza; Santiago Espiau Espiau, catedràtic d’universitat de Dret Civil; Michael Findlay, director d’Acquavella Galleries i exdirector internacional de Belles Arts de Christie’s Inc.; Judith Goldman, membre de l’Andy Warhol Art Authentication Board, Inc. i exconservadora d’obra gràfica del Whitney Museum of American Art; Julia González García, advocada; Jorge Ledesma Ibáñez, advocat; Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Miró i membre del seu Comitè d’autenticació; Marc Molins Raich, advocat; Lluís Peñuelas i Reixach, secretari general de la Fundació Dalí i professor titular de Dret Financer; Christine Pinault, assistent de Claude Picasso a la Picasso Administration; Ronald D. Spencer, advocat i especialista en Dret de l’art; i Veronique Wiesinger, directora de la Foundation Alberto et Annette Giacometti i membre del seu Comitè d’autenticació.

L’any 2011, la Fundació va anunciar la creació de la col·lecció “Arte, Mercado y Derecho” amb l’objectiu de promoure coneixements legals, econòmics i artístics que contribueixin a la protecció, conservació, divulgació i enriquiment del patrimoni artístic. El primer títol de la col·lecció va ser “El experto frente al objeto. Dictaminar las falsificaciones y las atribuciones falsas en el arte visual” de Ron D. Spencer, especialista legal americà de reconegut prestigi en autenticació d’obres d’art. El segon volum, publicat al març de 2013, va anar a càrrec del marxant d’art de prestigi internacional i director d’Acquavella Galleries de Nova York, Michael Findlay i portava per títol El valor del arte. Dinero, poder, belleza.

El tercer volum recull les ponències del seminari internacional que va organitzar la Fundació Dalí al juny de 2011 per conèixer i debatre les experiències de destacats especialistes internacionals en la seva tasca d’autenticar obres d’art i combatre’n la falsificació. També inclou altres treballs d’investigació sobre aquests temes portats a terme des de la Fundació Dalí.

La determinació de l’autoria i l’originalitat de les obres artístiques és un element clau i essencial per a gaudir plenament de l’art i per al bon funcionament del mercat i de molts centres culturals. És una de les tasques pròpies d’institucions i persones de natura molt diversa, des de fundacions d’artistes fins a museus, administracions públiques, acadèmics, galeristes, col·leccionistes d’art... Aquest llibre difon els coneixements, l’experiència i les opinions d’alguns dels experts més prestigiosos sobre aquesta matèria, experts en els artistes Joan Miró, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Salvador Dalí i Jorge Oteiza. A més, aporta nous enfocaments, propostes i elements lingüístics que poden ajudar a entendre les dificultats que planteja el tema i a millorar la seva regulació jurídica.