La Fundació Dalí compra fotografies inèdites del geni fetes per Jan Adam Stevens en els 60

2015-10-26 13:00

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha enriquit el seu fons fotogràfic amb la incorporació d’onze negatius inèdits del periodista i fotògraf holandès Jan Adam Stevens (1911-1965). Les imatges, que són el resultat d’una visita d’Stevens a Portlligat l’any 1961, s’han comprat directament al seu fill i hereu Frank Stevens van Hemert. Aquests negatius formaven part de la col·lecció particular del periodista juntament amb d’altres de caire personal que es conservaven en dues caixes a la casa familiar del fotògraf de Haarlem (Països Baixos).   

El conjunt de fotografies d’Stevens, totes elles inèdites, complementa la col·lecció d’instantànies dels anys 60, època de plena gestació del futur Teatre-Museu Dalí, i coincideix també amb l’homenatge que la seva ciutat natal li ret el 12 d’agost de 1961, a la plaça de braus.  

La Fundació Dalí en gestionarà els drets, com també ho fa amb les fotografies de Dalí realitzades per Oriol Maspons, Francesc Català-Roca o Xavier Miserachs. El fons del Centre d’Estudis Dalinians compta amb més de 12.000 imatges que comprenen totes les èpoques de la vida de Salvador Dalí, amb instantànies de fotògrafs destacats com Man Ray, Brassaï, Cecil Beaton, Eric Schaal, George Platt Lynes, Horst P. Horst o Philippe Halsman, per esmentar-ne només uns quants.

De les adquisicions de la Fundació en destaquem dos fons de gran riquesa gràfica i documental que integren i complementen l'arxiu fotogràfic: el fons Meli (Melitó Casals) i el fons Eric Schaal. El primer, fotògraf local, amic i col·laborador de Dalí a la dècada dels cinquanta, està format per una àmplia col·lecció d’imatges d’època i un gran nombre de negatius i contactes sobre la creació del Teatre-Museu Dalí. El fons Eric Schaal, adquirit l’any 2005, documenta una fructífera relació professional entre ambdós artistes, entre el 1937 i el 1942. 

Salvador Dalí al taller de Portlligat, 1961 © Jan Adam Stevens. Drets d’imatge de Salvador Dalí reservats   
 

Lloc de cerca