La Fundació Albert Tomàs i Òmnium Cultural demanen que Figueres tingui un carrer dedicat al matrimoni Fortiana-Verdaguer

2012-06-07 17:00

La Fundació Albert Tomàs i Bassols, i la delegació Altempordanesa d’Òmnium Cultural han adreçat a l’Ajuntament de Figueres una proposta conjunta per a que la ciutat recordi permanentment la personalitat i l’obra del matrimoni format per Ernest Fortiana i Maria Verdaguer. 

La petició la van formular personalment l’Albert Tomàs, president de la Fundació que porta el seu nom, i Lluís Casadellà, president d’Òmnium a l’Alt Empordà, en el decurs d’una entrevista mantinguda la setmana passada amb l’alcalde de Figueres, Santi Vila. La petició formal va ser la de posar el nom d’Ernest Fortiana i Maria Verdaguer a un carrer de la ciutat; en el decurs de la reunió es va acordar estudiar diferents possibilitats per tal de que el nom, i el treball fet durant anys pel matrimoni, es mantingui viu entre els figuerencs. 

El matrimoni format per Maria Verdaguer i Nicolau (1925 – 1990) i  Ernest Fortiana i Martí (1920 – 2003) va constituir a l’Empordà i a tot el país, un exemple de de conscienciació nacional i, en particular, de dedicació a l’ensenyament de la llengua catalana, en els pitjors moments de la dictadura, i en els primers anys de la transició. La Fundació Albert Tomàs i Bassols i Òmnium Cultural Alt Empordà, consideren  que per tot aquest immens treball, callat i desinteressat, i sobre tot per l’esperit que el va inspirar, mereixen tenir una presència més viva i perenne a la ciutat.