La Funcional Teatre recrea 'La Nit de les Tríbades' 25 anys després

2014-03-15 12:00

La Nit de les Tríbades fou el primer espectacle de La Funcional Teatre del Casino Menestral de Figueres. Aquest any 2014 la companyia celebra el el vint-i-cinquè aniversari de la seva creació i, per aquest motiu, han volgut “recrear” aquesta primera experiència teatral. 

Quan es va estrenar la presentaven amb aquestes paraules: L’obra amb la qual s’estrena el nostre grup és l’òpera prima de l’escriptor suec Per Olov Enquist, i fou estrenada al Teatre Reial d’Estocolm l’any 1975. La companyia del Teatre Lliure la presentà per primera vegada al nostre país en el transcurs de la temporada 1978-1979. El personatge central de La Nit de les Tríbades és August Strindberg, figura clau en l’evolució de la literatura sueca i del teatre contemporani. La peça el situa l’any 1889 durant un dels assaigs del seu text La més forta. A la representació d’aquesta obra hi ha de participar la seva muller Siri Von Essen, de la qual s’acaba de separar, i Maria Carolina David, una artista escandinava que coneix el matrimoni Strindberg des de fa diversos anys. 

En el transcurs d’aquest assaig, els tres personatges s’aniran definint i enfrontant fins arribar a una situació límit en la qual es faran absolutament paleses les seves diferents opcions vitals i la impossibilitat de reconciliar-se. El director de l’obra, Viggu Schiwe, serà el testimoni involuntari d’aquesta confrontació. 

Però La Nit de les Tríbades no es limita únicament a mostrar aquest conflicte vital, sinó que es refereix també a l’anomenat procés creatiu i a la possibilitat de sobreviure a través de la creació. 

És difícil explicitar les raons que ens han portat a escollir aquest text. Podríem dir-vos que és un excel·lent exercici actoral, que creiem que pot “connectar” amb el públic, que parla de coses que ens interessen,... però la raó que les resumeix totes és simplement una, aquest text ens ha “enganxat”.

L'obra es representarà al Teatre el Jardí de Figueres durant dos caps de setmana del 28 de març al 6 d’abril, els divendres i dissabtes, a les 9 del vespre i els diumenges, a les 6 de la tarda.