La Diputació publica 'Els meus contemporanis' amb peces periodístiques d'Anglada

2014-06-11 11:00

La col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona publica una nova antologia de textos de M. Àngels Anglada sota el títol Els meus contemporanis. Es presentarà el proper dijous, 12 de juny, a les 20 h, al saló de plens de l'Ajuntament de Figueres, i la faran el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy; Josep Maria Godoy, tinent d'alcalde i regidor de Serveis a les Persones, Cultura i Educació de l'Ajuntament de Figueres; els curadors de l'edició, Eusebi Ayensa i Francesc Foguet, i Lluís Muntada, director de la col·lecció.

Els meus contemporanis és un recull de peces periodístiques que s’erigeixen en petits grans homenatges a figures que Anglada apreciava i admirava. Es tracta d’homes i dones amb noms i cognoms, de latituds diverses, més o menys destacats en la vida pública: Vicent Andrés i Estellés, Aurora Bertrana, Maria Aurèlia Capmany, Josep Carner, Joan Coromines, Salvador Espriu, Josep Vicenç Foix, Joan Fuster, Maria-Mercè Marçal, Miquel Martí i Pol, Eugenio Montale, Carme Montoriol, Manuel de Pedrolo, Josep Pla, Carles Riba, Iannis Ritsos, Mercè Rodoreda, Josep Maria de Sagarra, Joan Sales, Georges Simenon o Joan Vinyoli, entre molts d’altres.

Així mateix, el volum aplega una tria significativa de textos consagrats a l’immens Jacint Verdaguer, un referent que acompanyà la poeta des de l’adolescència. Els meus contemporanis ofereix una extensa galeria de noms propis, ordenada alfabèticament, que Anglada considerava «del mateix temps», més enllà de les fronteres cronològiques i de les adscripcions estètiques o ideològiques. Des del rigor i la generositat, Anglada hi demostra la plena consciència del fet que els pobles i les cultures els fan les persones que, amb una consagració tenaç i feliç a les arts, la literatura o la ciència, contribueixen a engrandir-los i a dignificar-los.

Aquesta nova antologia de textos angladians correspon al 32è volum de la col·lecció «Josep Pla» que edita la Diputació de Girona, i se suma a Defensa de la terra (publicada a la mateixa col·lecció el 2013). Amb aquesta publicació, l’autora d’El violí d’Auschwitz s’integra per mèrits propis en la llista selecta dels retratistes més rellevants de les lletres catalanes.

Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 – Figueres, 1999)

Poeta, narradora, crítica literària i articulista d’opinió, va ser una autèntica «dona de lletres». Amb una sòlida formació humanística, va irrompre en el panorama literari amb la novel·la Les Closes (1979), premi Josep Pla de 1978, un al·legat a favor de la memòria i del paisatge. A Viola d’amore (1983), Sandàlies d’escuma (1985) i Artemísia  (1989) feia palesa la seva passió per la música i pel món clàssic. Amb El violí d’Auschwitz (1994) i Quadern d’Aram (1997) abordava dos dels grans holocausts del segle xx: el jueu i l’armeni. Va recollir bona part de la seva poesia a Columnes d’hores (1965-1990). També és autora dels assaigs literaris Paisatge amb poetes (1988) i Paradís amb poetes (1993). Una selecció de la seva obra periodística ha estat publicada a les antologies Incitació a la lectura (2008) i Compromís de poeta (2009). Dins la col·lecció «Josep Pla» destaca el llibre Defensa de la terra (2013), un aplec d’articles que realcen el patrimoni natural dels paisatges que va conèixer Anglada i una defensa reivindicativa de la preservació d’aquests paisatges.