La Diputació i la UdG enllesteixen un estudi per orientar la ubicació de les instal·lacions de producció d’energia renovable solar a les comarques gironines

2021-03-11 15:00

La Diputació de Girona, a través del Servei de Medi Ambient, i la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona (UdG), han presentat aquest matí, a la sala Ferran Agulló de l’ens supramunicipal, un estudi que estableix un protocol de criteris territorials per ubicar les instal·lacions de producció d’energia renovable solar fotovoltaica en sòls no urbanitzables de les comarques gironines.

En l’acte que podeu veure en aquest enllaç, hi han intervingut la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas; el cap del Servei de Medi Ambient, Marc Marí, i la coordinadora de l’estudi i representant de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona (UdG), Mita Castañer.

La necessitat de transitar cap a un model energètic sostenible, que redueixi les emissions de CO2 i s’allunyi dels combustibles fòssils, s’ha convertit en una urgència mundial ineludible. Els acords de París de novembre del 2015 i les darreres directrius europees fixen la generació renovable i les mesures d’estalvi energètic com els eixos sobre els quals ha de girar aquesta transformació. I la transició, ineludiblement, està comportant en els darrers mesos l’increment d’iniciatives per a la creació d’instal·lacions que aprofitin els recursos energètics renovables de la demarcació.

«El país, en un moment clau d’emergència climàtica, necessita criteris clars acordats amb els municipis sobre on cal ubicar les instal·lacions d’energies renovables. L’àmbit local és l’escala fonamental per impulsar aquests canvis, que han de tenir una visió supramunicipal i, en aquest sentit, la Diputació de Girona, com a ens públic de suport i acompanyament als ens locals, té la voluntat de posar en mans de la societat, els municipis i els consells comarcals una eina per fer realitat la transició energètica d’acord amb el territori i sota criteris científics», explicava Anna Barnadas.

La diputada de Medi Ambient també hi ha afegit: «Fomentem la instal·lació d’energies renovables i de producció descentralitzada, però sempre amb el compromís que garanteixin la preservació d’uns valors ambientals, patrimonials i paisatgístics fonamentals per a la qualitat i la identitat territorials. Les comarques gironines seran autosuficients, però també corresponsables i solidàries amb la resta de demarcacions».