La Diputació de Girona destinarà 2,2 milions d’euros aquest 2023 a l’impuls de l’activitat física i l’esport

2023-02-02 12:30

Contribuir al foment i la promoció de l’activitat fisicoesportiva a les comarques gironines. Amb aquest objectiu, el Servei d’Esports de la Diputació de Girona ha obert la convocatòria de les subvencions per a aquest 2023, amb una dotació global que torna a incrementar-se i arriba fins als 2.225.000 euros. 

Aquests ajuts es vehiculen a través de cinc programes específics dirigits a ajuntaments, entitats esportives, consells esportius i centres educatius de la demarcació. Enguany, com a novetat, s’hi incorporen les modalitats de curses d’orientació, gimnàstica artística i gimnàstica rítmica en el subprograma B2, de suport a l’alta competició. 

«Fer activitat física de forma regular ens aporta benestar i ens ajuda tenir una bona qualitat de vida i prevenir malalties. Nosaltres, des de la Diputació de Girona, treballem i posem el nostre gra de sorra per donar suport als ajuntaments i les entitats de la demarcació, federades i no federades, a tirar endavant projectes i activitats en aquest àmbit, i perquè se’n beneficiï la ciutadania», ha subratllat el diputat d’Esports, Jordi Masquef.  

Els detalls dels cinc programes són els següents:

Programa A. Es tracta del paquet d’ajuts més important (1.030.000 euros repartits en quatre subprogrames) a través del qual habitualment se’n beneficien gairebé el 90 % dels ajuntaments de la demarcació. Aquest any, les entitats esportives sense ànim de lucre declarades d’utilitat pública també es poden acollir als subprogrames A3 i A4.

A1. Suport a les activitats promogudes per l’ajuntament en els equipaments i/o espais municipals.
A2. Ajuts als municipis per a l’organització d’esdeveniments esportius.
A3. Subvencions per a millores en equipaments esportius de la demarcació corresponents a la substitució o condicionament de la protecció i l’enllumenat de l’espai esportiu; la coberta dels equipaments esportius, els vestidors, l’accessibilitat o els sistemes antiofegament a les piscines, entre d’altres.
A4. La renovació del paviment esportiu dels equipaments esportius de titularitat pública o de les entitats esportives gironines. 

Programa B. La Diputació dona suport a les entitats sense afany de lucre vinculades a l’esport per contribuir a la tasca social que fan al territori de forma desinteressada i en benefici de la ciutadania. Són 765.000 euros repartits en cinc subprogrames:

B1. Suport a les necessitats derivades del desenvolupament de l’activitat esportiva de les entitats esportives gironines.
B2. Ajuts per concórrer a l’alta competició les entitats esportives que hi prenen part amb equips en les categories absolutes o sènior de les competicions regulars federades.
B3. Suport a l’organització de campionats de Catalunya, d’Espanya i de les competicions internacionals reconegudes per les seves federacions esportives oficials.
B4. Suport a entitats esportives perquè els seus esportistes participin, prèvia classificació, en els campionats d’Espanya, d’Europa o mundials organitzats per les federacions esportives respectives i que se celebrin fora de Catalunya.
B5. Ajuts per a la realització d’actes extraordinaris amb motiu de la celebració dels 25, 50, 75 i 100 anys d’una entitat. 

Programa C. Són subvencions per impulsar les activitats de promoció de l’esport dels consells esportius gironins i les que proposi el servei d’Esports de la Diputació de Girona en cadascuna de les comarques. L’import previst és de 220.000 euros. 

Programa D. Desglossat en dos subprogrames, que destinaran 155.000 euros a ajuntaments, centres educatius públics o privats concertats i les seves associacions esportives escolats.

D1. Inclou el programa «Neda a l’escola», iniciat per la Diputació de Girona fa gairebé una dècada. La iniciativa està dirigida a nens i nenes d’entre 5 i 10 anys de les comarques gironines, perquè aprenguin a nedar i, alhora, per reduir el cost que l’activitat té per a les famílies.
D2. Està dirigit a cobrir les necessitats derivades del desenvolupament de l’activitat esportiva extraescolar emmarcada dins el calendari escolar.

Programa F. Es tracta de subvencions per a la promoció de l’activitat física adaptada i l’esport adaptat, amb una dotació global de 55.000 euros.

Les sol·licituds per a aquestes subvencions es poden presentar a partir d’ara i fins a la data que indiqui la convocatòria de cada programa. La major part de les línies, excepte els subprogrames A2, B3 i B4, es tanquen l’1 de març. En aquests tres casos, el termini s’allarga fins al 31 de maig.