La demolició de Ca l’Anita inicia les obres del nou edifici destinat a formació i cultura de Roses
2010-09-23 13:05S’acaben d’iniciar les obres de demolició de l’edifici de la plaça Sant Pere de Roses conegut com a l’Estanc de la Punta o Ca l’Anita, emplaçament on el consistori ha projectat un nou equipament destinat a formació i a usos socioculturals. Les obres de construcció tindran una durada estimada de set mesos i un presupost d’1,5 MEUR, subvencionat en la seva totalitat per la convocatòria 2010 del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL).
Després de les tasques d’enretirada del mosaic hidràulic del terra d’una part de l’edifici, amb el qual es confeccionarà un plafó que s’exhibirà en el nou equipament per recordar el seu passat i la seva anterior propietària, aquest matí s’han iniciat les primeres obres consistents en l’enderroc de l’immoble transmès a l’Ajuntament de Roses l’any 2008 per la rosinca Anna Marés Godo, a condició que es destinés a usos socioculturals, benèfics o altres anàlegs.
Obeint aquesta voluntat, i d’acord amb els criteris i plantejaments fixats pel Pla d’Equipaments de Roses confeccionat recentement per l’Ajuntament, el nou edifici es vertebrarà com un referent del municipi en temes socioculturals i vinculats a la formació, on les entitats i l’associacionisme locals prendran un paper protagonista.
Les obres que s’acaben d’iniciar consistiran en la construcció d’un edifici multifuncional, amb espais que s'uneixen, que es fan independents i que es transformen en funció de les necessitats de cada activitat i moment. L’edifici constarà de planta baixa (amb el taulell d’informació i un espai polivalent) i quatre plantes alçades, on s’ubicaran l’aulari i els espais necessaris per a les activitats formatives i socioculturals que s’hi desenvoluparan.
Com a valor afegit, el projecte posa tot l'èmfasi en la sostenibilitat i aposta per un sistema que millorarà els mínims normatius mitjançant l’aplicació de la certificació LEED, que selecciona materials i tècniques de construcció entre aquells que tenen un menor impacte sobre el medi ambient en termes de contaminació i consum de recursos no renovables, considerant el seu procés de fabricació, posada en obra, manteniment i reciclatge. Així doncs, el nou edifici tindrà en compte aspectes com la procedència dels materials constructius, el consum energètic, la incorporació de cobertes verdes, o el reaprofitament materials.
La intenció del consistori és dotar la ciutat d’un edifici “verd” i sostenible, convertint-lo en el primer equipament cultural de Catalunya i d’Espanya que aconsegueix aquest segell mediambiental.