La CUP demana suport per a un veí de Vilajuïga que serà jutjat dimecres per negar-se a parlar en castellà a la Guàrdia Civil

2012-06-28 08:00

El proper dimecres 4 de juliol a les 11h del matí, els jutjats de Figueres acolliran el judici contra el veí de Vilajuïga que va patir vexacions per part de la Guàrdia Civil en negar-se a parlar-los en llengua castellana.  La Candidatura d’Unitat Popular anima els ciutadans a concentrar-se davant dels jutjats de Figueres per denunciar l’abús policial que la Guàrdia Civil va perpetrar contra Simó Colls pel sol fet de parlar en català (que paradoxalment s’adreçarà als jutjats en condició de denunciat) i donar-li suport. 

Joan Font, regidor de la CUP a Figueres, considera “totalment inadmissible que algú pretengui obligar un ciutadà a parlar castellà, i menys encara que ho faci un cos residual com és la Guàrdia Civil”, en aquest sentit assenyala que cal que es faci pressió perquè “facin les maletes i se’n tornin cap a Espanya definitivament”. 

Els fets van succeir a finals de maig, quan una parella de la Guàrdia Civil feien un control a la rodona de l'entrada de Vilajuïga, suposadament preventiu de drogues i armes. Simó Colls es dirigia a la cooperativa de Vilajuïga quan el seu vehicle va ser aturat i registrat de manera brusca pels uniformats, fet que Colls els va recriminar en diferents ocasions. Els agents li van repetir de manera continuada que no l’entenien i que els parlés en castellà, que estaven a Espanya. En una d’aquestes ocasions un agent va arribar a empènyer el veí de Vilajuïga, i un cop finalitzat el registre, mentre Colls endreçava l’interior del seu vehicle, el mateix agent va tancar la porta del conductor contra la cama de Colls de manera intencionada. Va ser llavors quan Colls va demanar la identificació dels agents per tal de tramitar una denúncia contra ells que va formalitzar el mateix dia a la comissaria dels Mossos de Roses. De manera sorprenent, però, Colls va ser denunciat per desobediència i resistència als agents de l’autoritat, motiu pel qual serà jutjat el proper dimecres. 

La CUP veu amb preocupació que aquest any ja es comptabilitzin dues actuacions similars de la Guàrdia Civil a la comarca, i en aquest sentit, Font ho considera ”un front espanyolista més entre els que l’Estat té desplegats amb l’objectiu de fer retrocedir l’ús social de la llengua catalana”. La Candidatura d’Unitat Popular ha manifestat en repetides ocasions que la independència dels Països Catalans és l’única via possible per acabar amb els atacs a la llengua.