La CUP de Figueres vol el soterrament de les vies del tren convencional i que es mantingui l'estació al centre

2021-12-01 12:00

La CUP de Figueres lamenta la reacció de les delegacions locals d’ERC i PSC davant la notícia que els pressupostos de l’Estat espanyol
incorporen una partida per a realitzar un nou estudi per treure el tren de Figueres. Tot i que l’acord és només per un estudi informatiu i el projecte d’impacte ambiental, la formació independentista troba inacceptable que Figueres renunciï a tenir estació de tren i aposti per traslladar-la a Vilafant. 

La formació vol que se soterrin les vies actuals per tal de mantenir l’estació al centre de Figueres. Afegeix que el cost que suposaria la variant nord és més elevat que el soterrament i això pot provocar la desaparició de la línia fins a Portbou. Alhora, el propi estudi de Fomento recull que no hi podrien passar trens de mercaderies per un excés de pendent. Fet que requeriria la construcció d’una segona variant per l’est. 

La variant nord preveu un túnel de més d’un quilòmetre que travessi el Castell de Sant Ferran, així com un viaducte que passi per sobre de les
infraestructures viàries i la construcció d’una nova via que uneixi de nou les vies amb l’actual recorregut. L’estimació pressupostària d’aquesta obra, que ja es va fer l’any 2007, és de 100 milions d’euros. 

A part del cost i l’impacte ambiental, aquesta situació, segons la CUP, representarà una major mobilitat del vehicle privat pels usuaris de les estacions de la línia de Portbou, així com pels figuerencs que actualment accedeixen a l’estació a peu. Per aquests motius, consideren que és una decisió contrària a les polítiques necessàries per pal•liar la situació d’emergència climàtica i per una mobilitat més sostenible. 

Així, des de l’esquerra independentista entenen que l’objectiu de l’Estat espanyol està més dirigida a millorar la connectivitat amb Vilamalla i Logis Empordà, creant una estació intermodal a Vilafant, que pels usuaris del transport públic i la ciutadania empordanesa. Afegeixen que el trasllat de l’estació de tren a Vilafant fa perdre capitalitat a Figueres i va en detriment de l’interès general, tal i com es recollia a les al•legacions que l’Associació per a la Promoció del Transport Públic va presentar en el seu moment. 

Finalment, la CUP recorda que el manteniment de l’estació al centre és el posicionament majoritari de la ciutat, i consideren inaudit que els propis representants públics de l’Ajuntament celebrin que es faci un estudi que va en contra de la voluntat majoritària dels figuerencs i figuerenques, i suposi que la capital de comarca perdi l’estació de tren.