La CUP considera que l'endeutament provocat pel govern de CIU no ha permes desenvolupar cap projecte de ciutat

2014-07-15 17:00

La CUP de Figueres es mostra sorpresa amb l'anunci del govern de Marta Felip sobre el pla de sanejament. Consideren grotesc i sense cap rigor que es parli únicament d'aquesta legislatura, desentenent-se completament de la primera legislatura de Santi Vila que va ser quan es va generar el gran endeutament municipal. El regidor Joan Font es mostra sorprès que parlin de l'inici del govern al 2011, “com si abans fossin uns altres que governessin”. Per Font, al llarg de la primera legislatura d'aquest govern (2007/2011) es van desenvolupar inversions mortes com la casa Nouvilas, la fira del cavall o el local de l'antic bingo, que encara s'està pagant, i aquests fets han provocat que no es puguin fer despeses vitals en àmbits com els serveis socials i la promoció econòmica. El regidor independentista afegeix que aquest endeutament ha provocat una important despesa en pagament d'interessos, a causa dels crèdits que l'Ajuntament ha hagut de demanar per fer front als pagaments més urgents.

En aquest sentit, Font afirma que, segons la normativa, aquest pla s'hauria d'haver presentat juntament amb el pressupost, perquè el 2013 es va tancar amb un romanent de tresoreria negatiu. Així mateix, considera que el Pla Econòmic Financer es presenta ara d'urgència perquè li ho ha exigit la Generalitat si l'Ajuntament vol que li aprovin el projecte del Conservatori de Música a fi de poder obrir al setembre.

Per últim, Joan Font lamenta que vulguin presentar com el gran exercici d'enginyeria financera la disminució del percentatge d'endeutament, ja que considera que es deu a la prohibició de fer nou deute, a l'augment dels impostos municipals (especialment l'IBI que perjudica sobretot les classes populars) i la retallada de despeses (amb la consegüent precarització dels serveis públics i deixant de cobrir les baixes de treballadors).