La Consellera Laura Borràs ha inaugurat el VIII Fòrum de Patrimoni Literari a Castelló d’Empúries

2018-11-30 15:30

La Consellera de Cultura Laura Borràs ha ofert la lliçó inaugural d’aquest fòrum que té per objecte debatre la conveniència, les dificultats i els fruits dels anys literaris La inauguració de la jornada ha comptat amb la participació de Pepus Daunis i Estadella, vicerector de Qualitat i Transparència de la Universitat de Girona; Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Joan-Elies Adell, director de la Institució de les Lletres Catalanes;  Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, de Salvi Güell alcalde de Castelló d’Empúries i ha estat presidida per la Consellera de Cultura, Laura Borràs. 

L’Alcalde de Castelló d’Empúries ha expressat la seva satisfacció per acollir aquest esdeveniment “és rellevant que es torni a repetir el fòrum literari al nostre municipi i la importància es reflecteix amb la presència de la Consellera. A més tenint en compte que s’organitza en el marc de l’Any Fages que durant tot aquest any estem celebrant i esmerçant esforços en la divulgació de la seva obra. 

Per la seva part la Consellera Laura Borràs ha manifestat: “El Fòrum de la Càtedra de Patrimoni Literari permet tenir un moment de reflexió, de valoració i d’anàlisi, fet compartidament entre les persones que des de les institucions ho han impulsat i les del comissariat que se n’han fet responsables, és una excel·lent manera de poder fer una anàlisi en calent encara d’allò que estem fent en el dia a dia de les polítiques culturals del país. Agraïr els esforços de l’Ajuntament, del Comissari, de la institució de les lletres catalanes per fer difusió de l’any Fages. Per la nostra banda no deixarem de continuar treballant per a la difusió de la figura de Carles Fages de Climent.” 

El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari, en totes les seves manifestacions. Al Fòrum de l’any 2014, també a Castelló d’Empúries, es va reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Es va dedicar el Fòrum de 2015 (Figueres) a “Traduir, la millor manera de llegir”. L’any 2016 (Girona) es va dedicar a “L’art d’escriure”. En el Fòrum de 2017 (Biblioteca de Catalunya), es va reflexionar sobre “Els papers dels escriptors”. Enguany ens aturarem en el paper dels Anys Literaris, perquè aquest és un dels anys més plens de commemoracions. 

La jornada s’ha desenvolupat en dues parts diferenciades: al matí, després de la conferència inaugural a càrrec de Laura borràs, Consellera de Cultura, s’ha parlat de l’actualitat dels anys literari, en un debat amb la participació de Jordi Canet (Any Carles Fages de Climent),  Marta Nadal (Any Maria Aurèlia Capmany) i moderat per la Dra. Mariàngela Vilallonga.
A la tarda, la sessió versarà sobre la trajectòria dels anys literaris ja realitzats anteriorment, amb Manuel (Any Josep Palau i Fabre), Jordi Llavina (Any Joan Vinyoli), Oriol Ponsatí-Murlà (Any Aurora i Prudenci Bertrana), moderada per Anna Perera. 

En aquesta vuitena edició del Fòrum del Patrimoni Literari, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), del Grup de Recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona (UdG), la Diputació de Girona i dels Ajuntaments de Castelló d’Empúries, Figueres i Girona.