La consellera de Justícia recorda que Catalunya necessita 55 jutges més per equiparar-se a la mitjana estatal

2024-02-01 18:00

Ubasart ha fet aquest dijous una visita institucional a les comarques gironines amb motiu de la posada en marxa dels nous jutjats a Girona i Figueres.

Segons dades de 2022, la mitjana espanyola de jutges i magistrats és d’11,6 per cada 100.000 habitants, mentre que a Catalunya la ràtio és de 10,9. Caldrien, doncs, 55 nous òrgans judicials per equiparar-nos a la mitjana estatal. “A banda dels paràmetres poblacionals, a Catalunya tenim unes singularitats que fan encara més sagnant la desigualtat: la taxa de litigiositat és més alta que la mitjana de l’Estat i la mobilitat del personal judicial és un hàndicap molt particular”, ha remarcat Ubasart durant la visita als jutjats de Girona i Figueres.

La consellera també ha apel·lat la responsabilitat col·lectiva de tots els actors que intervenen en el sistema de justícia per trobar una solució, “que no és senzilla i haurà de ser compartida i col·laborada”, i que passa per un gran acord entre actors institucionals i professionals “per poder fer un sal qualitatiu al sistema”. La creació de noves places de jutges i magistrats, juntament amb un sistema de finançament millorat, l’impuls dels 44 MEUR de fons europeus per a la digitalització de la justícia o la desjudicialització mitjançant la sensibilització i la promoció de mètodes adequats per resoldre conflictes, com per exemple la conciliació, són alguns dels eixos actuals de treball que impliquen necessàriament el compromís de les administracions, el poder judicial i els operadors jurídics.