La campanya SOSpeix vol promoure el consum responsable de peix i marisc

2013-06-26 17:00

L’ANG i IAEDEN–Salvem Empordà han presentat la campanya SOSpeix de consum responsable de peix i marisc a les comarques gironines. L'objectiu és sensibilitzar i informar la ciutadania sobre l'amenaça que pesa sobre els mars i oceans, i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars. Al llarg de tota la campanya hi participaran agents clau de la gestió marina com pescadors, científics, representants de l’administració, restaurants, centres d’ensenyament o supermercats. 

La sobreexplotació dels mars com a font d’alimentació i les tècniques de pesca agressives són dues de les problemàtiques més importants que pesen sobre els ecosistemes marins. SOSpeix és una iniciativa destinada a aportar informació sobre l’estat dels recursos pesquers del litoral gironí i sensibilitzar els consumidors perquè consumeixin aquelles espècies de peix i marisc que tenen un menor impacte ecològic. 

La campanya SOSpeix compta amb l’elaboració d’una guia de consum responsable de peix en format web, que es podrà consultar des d’ordinadors, mòbils i tauletes. La guia vol ser una eina en línia amb un fort component educatiu que transmeti de manera molt concreta l’estat de la biodiversitat marina del litoral gironí i com a través dels hàbits de consum es pot millorar l’estat ecològic. La guia incidirà tant en la problemàtica de l’ús de certes tècniques de pesca com en els avantatges i inconvenients que comporta el consum de determinades espècies, des del punt de vista del seu estat ecològic, i també des del punt de vista de la salut. Així doncs, la guia serà una eina de referència per al consumidor, i vol afavorir el consum d’aquelles espècies menys valorades comercialment, com per exemple, el barat, el sorell, la llissa o la maira, però que tenen un millor estat de conservació, enfront de les espècies amb més interès comercial i en pitjor estat de conservació com el lluç o la tonyina.

Aquest serà el primer recurs en línia a Catalunya i a les comarques gironines per als consumidors que busquen prendre decisions sostenibles en el consum de peix i marisc. Aquesta eina dóna resposta a la creixent preocupació pública sobre la sobrepesca i els seus efectes en els ecosistemes marins i la biodiversitat. Tota aquesta informació serà disponible a partir de l’agost a l’adreça: www.sospeix.org 

A més, dins el web s’hi podran trobar diferents elements d’interès com receptes on el peix serà un ingredient principal, entrevistes a cuiners i pescadors, i els comerços i restaurants que ofereixen les espècies en millor estat de conservació. S’establiran un seguit de convenis entres les dues entitats, comerços, restaurants i
centres educatius perquè facin difusió de la campanya i segueixin uns criteris de compra de peix responsable.