La Biblioteca de Figueres recull fotografies i documents d'oficis antics

2014-04-07 13:30

Des de primers d’abril i fins al 30 de juny, la Biblioteca Fages de Climent recull fotografies i documents d’oficis antics que seran digitalitzats per passar a formar part, juntament a les imatges aplegades arreu de Catalunya, del repositori Memòria Digital de Catalunya, accessible a Internet. La Biblioteca atendrà a les persones que vulguin compartir  les seves imatges i explicar la història familiar que hi ha al darrera, cada dilluns i cada divendres de 12 a 13.30 h. Si és desitja, també es pot fer donació dels documents originals, que passaran a enriquir el fons patrimonial de la Biblioteca. 

‘Fem memòria’ és una iniciativa de participació ciutadana (crowdsourcing) que vol recollir, conservar i donar a conèixer una mostra de la memòria familiar de Catalunya. La memòria familiar és el conjunt de fotografies, cartes, documents, etc. que es troben a les cases i forma part de la seva història privada. Constitueix el testimoni de la vida quotidiana de la societat, complementa el patrimoni que custodien les institucions de la memòria, i sovint resta “amagat”; es tracta d’una mirada diferent a la història, els costums, les tradicions, el llenguatge, etc. 

El projecte ‘Fem memòria’, en el qual participen més de 34 biblioteques i 46 arxius comarcals, s’estructura en campanyes que giren a l’entorn d’un tema o aspecte. La primera campanya posa el focus en els oficis antics. S’entén per oficis antics aquells ja desapareguts -com poden ser els serenos o traginers- o els que han vist alterada ostensiblement la forma en què es realitzen. 

Es tracta d’un projecte impulsat conjuntament per la Biblioteca de Catalunya (BC), el Servei de Biblioteques (SB) i la Subdirecció General d'Arxius i Museus (SGAM) de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC).