La Passió de Sant Climent es farà tres dies a les sis de la tarda

2012-03-18 17:00

En l’edició de 2012, la 36ena, la Passió de Sant Climent canvia el seu format original i passarà a representar-se a la tarda de tres dies festius. Serà la primera setmana d’abril, els diumenges 1, 6 i 8 a les sis de la tarda.

Des del seu inici La Passió santclimentenca es representava la nit, els darrers anys en cinc sessions que anaven des del dimecres sant fins al diumenge de Pasqua. Però l’any passat el robatori de tot el cablejat elèctric perpetrat pocs dies abans de l’inici de les funcions va fer suspendre l’obra de la qual únicament es va fer una actuació, el diumenge a la tarda.

Aquest fet va suposar un repte molt important ja que es va haver d’adaptar a més a córrer l’espectacle nocturn, amb un espectacular muntatge d’il•luminació que li donava caràcter, en un altre fet a la llum del dia. També va suposar un cop molt fort per a la feble economia de l’entitat organitzadora ja que la reposició del robat i els desperfectes ocasionats es va xifrar en uns 7.000 €

Davant aquestes circumstàncies La Passió de Sant Climent ha optat per seguir el camí que es va veure obligada a prendre.  Amb el mateix guió i posada en escena, però adaptant-se a les noves condicions d’horari, pren ara una nova dimensió i a la vegada es beneficia d'una llum natural que de forma canviant esdevé un element molt important dins la narració del drama sacre. Cal recordar que la Passió de Sant Climent és representa a l’aire lliure i per tant, ara, Jesús predica a ple sol, entra a Jerusalem quan cau la tarda, i es crucificat just en caure les tenebres. Cal afegir també que amb el nou horari, les representacions es beneficien d’una climatologia més benigne que no pas quan començava a les 10 de la nit; per tot plegat l’oferta és fa molt més ideal per a un segment de públic més ampli.

Com ja és sabut, un dels elements més importants de la Passió de Sant Climent era i és l’espai natural, a l’aire lliure, on es representa: A les feixes de l’Horta d’en Cusí les escenes de la passió, en especial les de la crucifixió, prenen una dimensió que no poden oferir les passions tradicionals representades entre les quatre parets d’un teatre.

Per a portar a escena aquest magne espectacle un equip de més de 100 persones prepara des de principis d’any cada un dels episodis que recorden la Passió i Mort de Jesucrist. El text dramàtic, sense defugir les paraules dels evangelis, vol reproduir els fets que segons la tradició judeo-cristiana van ocórrer a Palestina fa 1979 anys, tot interpretant la situació sociopolítica i donant una visió més humana i propera als ulls de l’espectador actual.

Foto: www.santcliment.net