La IAEDEN inicia un projecte de custòdia agrària a l’Empordà.

2011-09-22 13:00

Després d’un any i mig de treball organitzant tallers, xerrades i mantenint converses amb pagesos de la comarca, la IAEDEN ha establert un acord de col·laboració amb el GOB Menorca (Grup Ornitològic Balear) per aprofitar la seva experiència en custòdia agrària i engegar un projecte a la comarca.

La custòdia agrària es basa en un Acord de Pràctiques Agràries Sostenibles a l’Empordà, un acord voluntari entre una finca privada i IAEDEN, per tal de cercar una ajuda mútua que pugui beneficiar als objectius de les dues parts. Són acords que parteixen del convenciment dels aspectes positius que se'n poden derivar d’una col·laboració mútua, i que es formalitzen amb la signatura d’un conveni privat adaptat a cada cas, en el qual el productor es compromet a dur a terme un seguit de mesures de preservació i millora ambiental. Aquestes mesures tenen com a objectiu la conservació dels valors naturals de la finca, la seva diversitat, tant agrària com ambiental i la utilització dels mètodes de producció més respectuosos amb el medi. Alhora que preserva i potencia el valor històric de la finca.

Com a contrapart la IAEDEN es compromet a assessorar en l'aplicació de les mesures i a col·laborar en la promoció dels productes i la finca, a fi d'aconseguir ajuts directes, treballar per la diversificació de vies de comercialització dels productes, treballar per un reconeixement del producte de proximitat com a producte de qualitat i de la terra.

La IAEDEN ja disposa de diverses finques interessades en signar acords de custòdia i preveu que a finals d’any tindrà presència en mercats i fires locals. També està treballant en la celebració d’unes jornades tècniques, la realització de tallers per escoles, jornades de tastets de productes en custòdia, jornades de voluntariat a les finques associades i activitats de promoció dels productes de Custòdia Agrària de l’Empordà.

Amb aquest projecte de custòdia agrària la IAEDEN pretén impulsar la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat.