La crisi fa canviar el perfil de l’alumnat dels cursos de català de Figueres

2010-09-30 10:39

El proper 4 d’octubre s’engegaran els cursos de català organitzats per l'Oficina de Català de Figueres, del Consorci per a la Normalització Lingüística, amb totes les places ocupades. Enguany, a més de la nombrosa demanda de cursos de nivells inicials i bàsics, destinats a persones nouvingudes que fan els primers passos en l’aprenentatge de la llengua, s’ha registrat un augment molt important de les persones catalanoparlants que pretenen obtenir algun títol oficial de català. Segons la responsable de l’Oficina de Català, Montse Deulofeu, s’ha produït un evident canvi de tendència en el perfil d’alumnes inscrits respecte al curs passat: “Moltes persones s’estan quedant sense feina i veuen la necessitat de reciclar-se”, assenyala. En aquesta edició, unes 200 persones han fet prova de col·locació per determinar per quin nivell han d’iniciar els cursos.

En concret, s’organitzen 23 cursos, en els quals hi ha prop de 700 aprenents inscrits. A més, en alguns nivells hi ha persones que han quedat en llista d’espera; l’Oficina dóna resposta a aquesta demanda matriculant de manera preferent en el període següent les persones que ara s’han quedat sense plaça.

Francesc Canet, vicealcalde i cap de l’Àrea de Serveis a les Persones, explica que “es demostra que el català és percebut com una eina útil que pot ajudar a superar l’estat actual de crisi, a més d’ajudar a moure’s pel món on vivim. En resum, és un signe de normalitat per a la nostra llengua”.

Les classes s’impartiran en diversos punts de Figueres, com ara centres cívics i el Centre Formatiu Sant Vicenç de Paül. L’Ajuntament de la ciutat ha treballat, com cada any, per disposar d’instal·lacions adequades per al desenvolupament de les sessions.

L'Oficina de Català de Figueres, que és el fruit d’un conveni entre el Consorci per a la Normalització Lingüística i l’Ajuntament de Figueres, també s’encarrega de fer difusió i d’organitzar la campanya ‘Voluntariat per la llengua’ a la ciutat. La xifra d’aprenents i voluntaris ha augmentat de manera notable en les darreres edicions, en part gràcies a l’extensió del programa a la Catalunya Nord i al Centre Penitenciari. Enguany s’espera superar, de nou, el nombre de participants en l’experiència, que l’any passat ja va ser de 300.