L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries digitalitza prop d'11.000 pàgines de documents dels segles XVII- XIX

2021-02-11 16:00

El fons aplega la documentació generada per la Cort del Batlle, un òrgan que, des d’època medieval i fins a les reformes liberals del segle XIX, impartia i administrava justícia. El batlle era un oficial del comte d’Empúries amb autoritat judicial sobre una vila i el seu terme i tenia la finalitat de protegir els interessos comtals, mantenir els usos i costums i impartir justícia. Per això, a cada població del comtat n’hi havia un, sovint els petits nuclis s’agrupaven per formar una batllia, com la de Siurana o Verges. A la vila de Castelló d’Empúries la Cort Ordinària es trobava a la plaça del Gra, actual plaça Jaume I, edifici on actualment hi ha la seu del Museu d’Història Medieval.

El fons de la Cort del Batlle de Castelló està format per 207 quaderns o plecs relligats dels anys 1664 al 1831. El projecte, a càrrec de l’empresa IMTHE Consultores- Tratamiento y gestión documental-, ha consistit en la digitalització de tot el fons a excepció de vint-i-tres quaderns que es van descartar a causa del mal estat de conservació. L’encàrrec per desenvolupar la feina es realitzà abans de la pandèmia,  les imatges han estat recentment lliurades a l’arxiu i agrupades en tres formats, jpeg i tiff multipàgina i pdf compacte.

Entre la documentació digitalitzada hi trobem plets, processos de testimonis, actes de condemna, disputes de béns, conflictes entre veïns, denúncies, execucions de béns per deute i herències, entre altres,  tipologies que ens permeten estudiar l’activitat comercial, l’endeutament, la producció agroramadera, el territori i la seva toponímia, i resseguir genealogies, entre d’altres aspectes per a l’estudi de la història local.

Els fons, que es conservava en unes golfes de la basílica, ingressà a l’arxiu l’abril de 1987 juntament amb sis llibres del Consell Municipal (XVI-XVIII), un llibre de Sobreposats i Mostassà (1756-1825), un llibre de comptes de l’ajuntament (1779-1801) i un llibre de la Junta de Propis i Arbitris de l’ajuntament (1827-1834)  i més de dos mil documents notarials plegats dins de sacs d’arpillera. El conjunt va ser lliurat pel rector de la parròquia Mn. Àngel Sunyer al llavors alcalde, Esteve Ripoll, pocs mesos després de la creació del servei d’arxiu municipal.

Actualment aquest fons està descrit i es pot consultar al cercador Arxius en línia. Properament s’hi associaran les imatges de manera que els investigadors podran accedir còmodament des del seu dispositiu.

La pandèmia de la Covid-19 ens ha fet reflexionar sobre les pautes per facilitar l’accés a la informació i a la documentació. El futur dels arxius passa per fer-nos més accessibles i aquest projecte de digitalització avança en aquest sentit.