L’alumnat de l'Amistat de Figueres dissenya les ciutats del futur

2023-03-31 09:00

Què han de tenir les ciutats del futur per ser més sostenibles? Aquesta és la pregunta que ha respost l’alumnat de l’Escola Amistat de Figueres durant aquest trimestre. Des d’infantil 3 fins a 6è tots els infants han investigat sobre la sostenibilitat i els passos que cal que segueixi una ciutat per tal que ho sigui. El repte que s’ha plantejat la comunitat educativa és fer que cada grup classe pensés, dissenyés i creés una ciutat sostenible.

Després d’investigar sobre el concepte de sostenibilitat, els infants de l’Amistat han treballat des de les energies renovables, el tractament dels residus, la gestió de l’aigua o el transport del futur. Durant el procés d’investigació cada grup classe ha buscat informació, ja sigui observant l’entorn, veient les iniciatives per fer més sostenibles el seu municipi, fins a la consulta d’experts. Durant aquest procés d’investigació, la regidora de sostenibilitat de Figueres Ester Marcos, va ser convidada per un grup de 3r per tal que els expliqués quins són els passos que està fent Figueres per ser una ciutat sostenible.

Cada grup ha creat la seva maqueta del que ha de ser per ells una ciutat sostenible, uns dissenys que s’han mostrat a les famílies en una jornada oberta aquest dijous 30 de març a la tarda. Les ciutats dels infants de l’Amistat presenten cases amb plaques solars, espais amb molins eòlics, amb més transport públic i aquest menys contaminant, amb aprofitament de l’aigua de pluja, edificis lluminosos per aprofitar la llum solar i sobretot molts espais verds i també espais inclusius pensats per a tothom. Alguns grups han creat cases autosuficients  energèticament, d’altres han fet el seu prototip de vehicle solar, d’altres fins i tot han pensat una ciutat en forma de bosc. Els alumnes de 6è han aprofitat aquest impuls per presentar les seves propostes al concurs de Nanoinventum i han dissenyat diverses propostes de nanorobots pensats per contribuir a la millora de la sostenibilitat, alguns han creat un nanorobot que potabilitzava l’aigua, d’altres un filtre per evitar que els cotxes siguin tan contaminants.
«Conscients del moment d’emergència climàtica en el que ens trobem i de la difícil situació de sequera, hem volgut que el nostre alumnat en prengués consciència i a la vegada a través del seu aprenentatge busquessin solucions de futur.  Amb aquest projecte hem volgut treballar els objectius de desenvolupament sostenible a través de les STEAM, ja que cada per realitzar cada projecte, els infants han hagut de treballar científicament, utilitzant la tecnologia, aplicant l’enginyeria, l’art i les matemàtiques», explica l’educadora que fa de directora de l’escola Roser Giró.