L’Estat torna a endarrerir el compromís de completar l’enllaç Figueres nord de l’AP-7
2011-10-20 14:30El departament de Territori i Sostenibilitat ha confirmat al Govern municipal de Figueres, a través d’una carta de la seva Secretaria, que l’Estat espanyol ha posposat de nou l’execució dels treballs per completar l’enllaç Figueres nord de l’AP-7. Unes obres que el ministeri de Foment es va comprometre a tirar endavant aprofitant la construcció del tercer carril de l’autopista fins a la frontera francesa. Obra que s’està executant actualment.
“Hem rebut la confirmació oficial d’una situació que temíem que passés. És un nou incompliment d’un compromís de l’Estat espanyol amb el territori i que posposa una obra que fa més de trenta anys que tenen pendent d’executar”, explica l’alcalde de Figueres. Arran d’aquest fet, Vila ha demanat una trobada urgent amb el ministre de Foment, José Blanco, “per exigir l’enllaç nord de l’AP-7. Una anomalia històrica que perjudica greument la mobilitat a l’àrea urbana de Figueres i a l’Alt Empordà”.
Tres dècades d’espera
Fa més de trenta anys que es va construir l’Autopista del Mediterrani, AP-7 i al seu pas per Figueres es va preveure la connexió amb la xarxa de carreteres local mitjançant dos accessos, un al sud de la població, a l’alçada de Borrassà i un segon a la banda nord, a l’alçada d’Hostalets de Llers. Aquest últim es va deixar pendent, deixant només els dos moviments d’accés des de l’autopista cap a França.
Una mancança que ha alterat el funcionament de la xarxa de carreteres obligant a tots els vehicles que volen accedir a l’autopista des del nord i nord-est de la comarca a creuar l’àrea urbana de Figueres congestionant la xarxa viària local i la variant de la carretera N-II, coneguda com el cinturó de ronda.
Aquest fet s’ha anat agreujant en els darrers anys a mida que s’han construït nous equipaments a l’àrea urbana de Figueres, s’han anat desenvolupant els polígons industrials i les activitats turístiques i de serveis.
Millora notable de la mobilitat
Completar l’enllaç nord i fer possible els quatre moviments d’accés, dos en direcció a França -actualment en funcionament- i dos en direcció Girona i Barcelona, millorarà notablement la mobilitat al territori. També permetrà diversificar els moviments circulatoris d’accés a l’autopista des de les diferents carreteres de la costa: des de l’Escala i La Bisbal per la C-31; Roses i Castelló d’Empúries per la C-260; i Llançà i Portbou per la N-260, que actualment es veuen obligats a concentrar-se en l’accés sud i sobrecarregar la variant de la carretera N-II, un dels trams històricament amb més sinistralitats a la comarca.
A més aquesta actuació ajudarà a resoldre la mínima accessibilitat al nou Centre penitenciari del Puig de les Basses, al centre hospitalari de la comarca, situat a Figueres, i a la nova estació del ferrocarril d’alta velocitat, evitant que tots els vehicles que hagin d’accedir-hi estiguin obligats a sortir per l’accés sud de l’autopista i passar per la variant de la N-II o, encara pitjor, per la xarxa viària interior de la ciutat de Figueres sobrecarregant els fluxes circulatoris.
El Govern portarà al proper ple municipal una moció en favor de la construcció de l’accés nord de l’AP-7.