L'Ingràvid proposa un curs dedicat a la perifèria a Figueres i a Perpinyà

2012-10-04 18:00

La segona edició del curs del festival Ingràvid proposa un viatge a les perifèries de dues ciutats en si perifèriques: Figueres i Perpinyà. Dues ciutats marcades per la condició de frontera, a prop l’una de l’altra en termes geogràfics, però massa lluny, encara, en l’imaginari dels seus habitants. Com massa lluny són, també, els seus barris perifèrics. L’Ingràvid 2012 aposta per portar les pràctiques artístiques i culturals més enllà dels centres comercials i patrimonials, i proposa un curs en què, a partir dels conceptes de perifèria, frontera i identitat, es desenvoluparan projectes d’intervenció artística en els barris perifèrics de Figueres i Perpinyà.

Les activitats es reparteixen en dos caps de setmana, el del 19 i 20 d'octubre es farà a Figueres i el següent, els dies 26 i 27, a Perpinyà. A Figueres el catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona Manuel Cruz parlarà de "La frontera" el divendres a dos quarts de set de la tarda al Museu de l'Empordà. L'endemà es farà una visita comentada a la Marca de l'Ham a càrrec de Mar Morollón, educadora social i directora del Pla de Barris de la Marca de l’Ham i a dos quarts d'una Oriol Nel·lo, professor de Geografia Urbana a la Universitat de Barcelona, parlarà de "La periferia" al Museu de l'Empordà. A la tarda, a dos quarts de quatre, hi haurà una altra visita comentada als barris del Bon Pastor i el Culubret a càrrec de Bienvenido Casamiquela, president de l’Associació Gitana de Figueres i, finalment, de sis a vuit, l'artista visual i editor Jordi Mitjà parlarà de "L'art de la perifèria" al Museu de l'Empordà.

Els dies 26 i 27 les activitats es desplaçaran a Perpinyà amb conferències al Teatre Municipal i visites comentades als barris de Sant Jaume i el Vernet. El preu de la matrícula per als 4 dies és de 45 euros. També hi ha packs que inclouen nits d'hotel a Figueres i/o a Perpinyà. Més informació a www.festivalingravid.com