L'Hospital de Figueres introdueix l'ecocardiograma d'estrès

2012-03-16 11:30

L’Hospital de Figueres ha posat en funcionament una nova eina de diagnòstic, l’ecocardiograma d’estrès, que combina l’ecocardiograma transtoràcic i l’estimulació cardíaca farmacològica. Un nou servei que millora l’eficiència del centre i representa un avantatge per al pacient que fins ara s’havia de desplaçar a Girona. També, quan es tracta de pacients hospitalitzats, millora la rapidesa en el diagnòstic i el tractament gràcies a la coordinació intracentre. Amb aquesta tècnica a l’Hospital de Figueres evitarà que aproximadament el 75% dels pacients que necessiten aquesta prova s’hagin de desplaçar. 

Aquesta nova tècnica, que requereix d’un electrocardiògraf d’alta resolució d’imatge, s’ha introduït en el marc de la reestructuració de la unitat de cardiologia. Les cardiòlogues encarregades de desenvolupar aquest projecte a l’Hospital de Figueres són les doctores Sara Darnés i Helen Valenzuela. 

L’ecocardiograma d’estrès se sol·licita a persones que presenten cardiopatia isquèmica (infart de miocardi, angina de pit), per l'estudi de pacients amb dolor toràcic o per avaluar el funcionament cardíac. 

L’ecocardiograma d’estrès permet detectar alteracions en la contracció del cor, que té com a causa principal l’obstrucció de les artèries coronàries. Aquesta prova diagnòstica consisteix en l’estudi de les imatges del cor en repòs (ecocardiograma basal) per comparar-les amb les que s’obtenen durant l’estimulació farmacològica i així avaluar-ne la resposta. A més a cada estadi s’avaluen la pressió arterial, la freqüència cardíaca i es registra un electrocardiograma.