L'Arxiu Comarcal incorpora el fons de Sant Llorenç de la Muga

2010-03-16 11:45

Tot i que l'any 1992 l'Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga va fer un primer ingrés a l'Arxiu Comarcal, ha estat recentment quan s'ha ingressat un volum important que fa que, tot plegat, sumi la xifra de 14 metres lineals de documentació. L’arxivera Erika Serna assenyala que “encara que tots els fons municipals tenen els mateixos trets, sigui qui sigui el número d'habitants darrerament s'ha produït una homogeneïtzació en la temàtica dels documents que es generen, a part dels avenços tècnics, però fa força dècades el panorama era més variat, fet que possibilita que hi hagi una certa diversitat. L'Arxiu Municipal de Sant Llorenç de la Muga ens apropa a un munt infinit de dades particulars, amb documents que només són allà”.

A tall d'exemple, l’arxivera explica com a fets singulars que “l'Hospital de Figueres disposava per herència d'uns boscos a Sant Llorenç de la Muga i que a l'Arxiu podeu consultar la memòria i el plànol d’una casa de la llavors dita “plaza del Caudillo” de què aquesta institució n'era la propietària. El poble comptava amb una notaria fins al segle XX i que l'any 1857 es registra el major nombre d'habitants del poble, exactament 1.119 veïns”.

També es poden trobar els plànols del projecte de construcció de la caserna de la guàrdia civil, a més de les expropiacions per a la construcció de l'embassament de Boadella, i nombrosos documents relacionats amb la Guerra Civil i la seva repercussió al poble. “Aquesta informació es troba dins dels documents que ha lliurat l'Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga a l’Arxiu Comarcal i que sortosament l'historiador Marià Baig ja els va recollir a la monografia local dels Quaderns de la Revista de Girona”, afegeix Serna.