L'Ajuntament de Figueres defensa la pervivència del Col·legi d’Advocats davant l’avantprojecte de Llei de Serveis Professionals que prepara el Govern central

2013-07-03 19:00

El ple de l’Ajuntament de Figueres ha aprovat, amb l’únic vot en contra del PP, una moció de suport a la pervivència del Col·legi d’Advocats de Figueres – Alt Empordà (ICAFI) davant l’avantprojecte de Llei de Serveis Professionals que prepara el Govern central, que preveu que l’àmbit dels Col·legis Professionals sigui autonòmic o, com a molt provincial. La moció també rebutja la proposta de reforma de la llei de demarcació i planta judicial amb què treballa el Ministeri de Justícia, que preveu la desaparició de tots els jutjats de Figueres. 

L’avantprojecte de Llei de Serveis Professionals preveu que els Col·legis tinguin àmbit territorial autonòmic o, excepcionalment provincial. Això suposaria l’eliminació,
entre d’altres, del Col·legi d’Advocats de Figueres, una institució amb 172 anys d’història que presta tota una sèrie de serveis de proximitat com ara el Servei de Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD), el Servei d’Orientació Jurídica (SOJ), els Serveis d’Orientació per a la Mediació (SOM), el Servei d’Atenció a les Dones o el que vol implementar d’Intermediació Hipotecària, alguns d’ells en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat.

L’altre avantprojecte que té sobre la taula el Govern central és la proposta de reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial, realitzada per una comissió d’experts del Ministeri de Justícia i presentada a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. Aquest projecte preveu una modificació de la planta judicial que suposaria la desaparició dels actuals partits judicials, amb una única demarcació provincial i amb els jutjats amb seu a la capital de província, fet que suposaria els trasllat a Girona dels onze jutjats que actualment té Figueres. 

El degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, Joan Ramon Puig, agraeix als grups municipals –CiU, ERC, PSC, ICV, CUP i AMC- que han donat suport a la moció aprovada al ple de l’Ajuntament, i alerta de les greus conseqüències que pot comportar que tiri endavant qualsevol de les dues iniciatives, en el sentit d’allunyar la justícia del ciutadà que, ‘per fer valers els seus drets, s’haurà de desplaçar a Girona’, diu Puig.