Junts per Figueres demana al govern de la ciutat que retiri la proposta d’augmentar els impostos i les taxes

2020-09-30 18:00

El grup municipal de Junts per Figueres ha votat en contra de la pujada de les ordenances fiscals que proposa el govern quadripartit per al 2021 i que suposa increments del 6,5% en impostos com l'IBI i en la majoria de taxes. Ho ha fet en la Comissió Informativa celebrada aquest dimecres al migdia. "En un moment en què les empreses, els autònoms, els treballadors i moltes famílies ho estan passant molt malament i quan més necessiten l'acompanyament de les administracions, el govern municipal els dóna l'estocada definitiva amb un injustificable i desmesurat augment de la pressió fiscal a tothom", lamenta el portaveu de Junts per Figueres, Jordi Masquef. 

En aquest sentit, Junts per Figueres demana al quadripartit que retiri aquesta proposta en considerar que "és inassumible" per a la ciutadania en plena pandèmia i crisi econòmica i que es plantegin unes ordenances fiscals "ajustades a la realitat actual de la ciutat, ja que, en cas contrari, no faran res més que engrandir les desigualtats i posar les coses més difícils a les famílies", assenyala Masquef. La proposta del govern municipal estableix un increment del 6,5% en l'IBI i en totes les taxes municipals que no havien estat revisades des del 2015.  Per la resta de taxes, l'augment és del 3,5%. 

En el cas de l'IBI, a més, es rebaixa gairebé a la meitat la bonificació del 95% - es redueix al 50%- que s'aplicava fins ara a aquells propietaris que feien obres per a la instal·lació de sistemes d'aprofitament elèctric de l'energia solar. Pel que fa a l'impost de construccions, també es redueix la bonificació del 95 al 50% en les obres de remodelació de façanes en edificis de més de 35 anys. I en el cas de l'impost de vehicles, també es disminueix del 75 al 50% la bonificació als vehicles 'ecològics'.

En el cas de les taxes, una de les propostes més "alarmants" és que també es rebaixa del 95 al 50% la bonificació de la llicència d'obertura de nous establiments. "Com es pretén ajudar a obrir nous comerços i empreses? Com pretenen incentivar la reforma d'edificis emblemàtics? Com pretenen promoure una mobilitat sostenible? Com pretenen dinamitzar la ciutat si a banda de apujar impostos i taxes es dediquen a desincentivar el sector econòmic?", es pregunta el portaveu de Junts per Figueres.