Junts exigeix al govern espanyol que aprovi el Pla de cooperació operativa transfronterera en emergències signat per l'estat francès

2022-03-10 13:00

El senador de Junts per Catalunya, Josep Maria Cervera, exigeix que el govern espanyol aprovi el Pla de cooperació operativa transfronterera en emergències, que ja ha estat signat per l’estat francès. “Es tracta d’un clar exemple de cooperació transfronterera que acaba beneficiant el territori i els ciutadans europeus”, ha explicat el senador per Girona durant el ple del Senat. Per a Cervera, aquest document elaborat pel cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya i els Pompiers del SDIS 66 en el marc del projecte europeu COOPEREM, “prioritza el temps de resposta, l’eficàcia i l’eficiència davant una emergència independentment de la seva ubicació a una banda o altra de la frontera”.

En aquest sentit, Cervera, que també és alcalde del Port de la Selva, ha lamentat que “les gairebé 500 hectàrees cremades en l’incendi de Llançà d’aquest estiu haurien estat moltes menys si l’estat espanyol hagués acceptat comptar amb els hidroavions francesos”. Per al senador per Girona, “la mobilització de mitjans terrestres i aeris entre estats ha de respondre a criteris operatius dels organismes i autoritats territorials competents en matèria de protecció civil que estiguin el capdavant de la direcció de l’emergència”. Per a Cervera, “si Catalunya fos independent, aquest Pla de cooperació operativa transfronterera en emergències  ja s’hauria aprovat i estaríem donant una millor resposta a les emergències i a la ciutadania”, ha conclòs.

Finalment, el senador de Junts també insta el govern espanyol que “contempli la possibilitat de fer més pressió” a l’estat francès “per a la supressió dels blocs de formigó que tanquen alguns passos fronterers en diferents punts de les comarques de l’Alt Empordà i la Cerdanya i que vulneren el Codi de Fronteres de Schengen de la lliure circulació de persones”. Per a Cervera, “si l’estat espanyol es va encarregar de protegir les mercaderies, el més lògic és que no escatimi esforços per protegir els drets de les persones”, ha conclòs.