Joventuts Musicals cedeix el seu fons documental a l'Arxiu Comarcal

2011-03-22 16:00

L'Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà ha rebut el fons documental de Joventuts Musicals de Figueres. Aquest fons està format per 23 capses arxivadores convencionals que contenen documentació dels anys 1978 fins al 2004 i que sumen poc més de dos metres lineals de prestatgeria. Està format per actes de les reunions, nombrosa correspondència, butlletes d’inscripció i altes de socis, quatre llibres de registre de caixa, un registre nominal de socis, nombrosos expedients de les seves activitats com la Schubertíada, concerts escolars i música als museus, entre altres. També hi ha 106 imatges en blanc i negre.

La delegació de Joventuts Musicals de Figueres va iniciar la seva activitat pública amb l'organització de dos concerts durant les festes de la ciutat, l'any 1971: el Novak Quartet de Praga i el Cor Madrigal. L'èxit arribat i la favorable acollida que va donar el públic de Figueres va animar a seguir endavant en la creació de la delegació de Joventuts Musicals. D'ençà 1963, que va desaparèixer l'Associació de Música, Figueres va estar mancada d'una activitat musical continuada i digna de la categoria de la ciutat. Tot això va fer moure un col·lectiu d'amants de la música a establir contactes amb Joventuts Musicals d'Espanya per a obrir una delegació en la ciutat. La sessió d'obertura de Joventuts Musicals de Figueres es va fer al Teatre el Jardí, el dia 27 de novembre de 1971, amb una audició musical per a escolars i amb una assistència de 750 nens i nenes. Joventuts Musicals de Figueres ha organitzat des de la seva creació més de mil concerts i activitats paral·leles.

En els seus anys d'existència s'han portat a terme audicions per a escolars, concerts familiars, 6 Hores de Jazz, 6 Hores de Blues, Concert a Muntanya, Festival de Jazz de Figueres, Curs Internacional de Música Romàntica, Concerts de Santa Cecília, Festival de Música Folk, Festival Internacional de Música de l'Empordà, Schubertíada a Vilabertran, Pòdium de Joves Intèrprets, Cicles de Música Clàssica, Música als Museus, entre altres. Té 520 socis i tots els alumnes d’escoles de música de la comarca ho poden ser gratuïtament. La Federació de Joventuts Musicals de Catalunya es va constituir l’any 1984 per tal de difondre conjuntament la música, sense ànim de lucre i s’hi varen adherir de seguida.