Josep Maria Dacosta presenta 'Natura litoral'

2015-02-03 17:00

Natura litoral és el títol que rep la nova guia editada per la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», escrita pel biòleg Josep M. Dacosta. El llibre pretén ser un manual divulgatiu que doni a conèixer les característiques naturals i culturals dels diferents indrets del litoral de Girona. Es presentarà aquest proper dijous 5 de febrer a les 19 h a la sala Narcís Monturiol del Cercle Sport Figuerenc de Figueres. L'acte anirà a a càrrec Marta Felip, alcaldessa de Figueres; Antoni Solà, diputat de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona; Joan Domènech director de la col·lecció “ Quaders de la Revista de Girona”; Xavier Ponsatí, director d'Àrea de negoci de l'Emporà de Caixabanc; Josep M. Dacosta Oliveres, biòleg i autor de llibre i David Pujol Fabrelles, mestre i director de la revista Alberes.

Aquesta zona, a més de ser la destinació turística Costa Brava, és un espai de gran interès naturalista, amb importants valors geològics, botànics i zoològics. Aquesta riquesa ecològica ha generat paisatges on la cultura i la natura estan íntimament lligades, i les distàncies per descobrir i admirar aquests paisatges són relativament curtes. Així, al litoral gironí, hi ha tretze àmbits que formen part de l’Inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya. Pel que fa a les zones declarades com a protegides, hi ha tres parcs naturals: el del Cap de Creus, el dels Aiguamolls de l’Empordà i el del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. A més d’aquestes àrees, se’n troben d’altres que s’inclouen a la Xarxa Natura 2000 (l’Albera, el litoral del Baix Empordà i Cadiretes), i al Pla d’Espais d’Interès Natural s’hi afegeix la Pinya de Rosa.

Aquest conjunt genera un territori de gran bellesa, que s’ha intentat reflectir en aquest quadern. Al llibre, es presenten alguns dels litorals atractius de cada municipi, i de cada un, se’n destaca un valor concret, com ara la posidònia, la pesca, els dofins i les balenes, els aiguamolls, la sorra i les dunes, els ocells marins, les coves, les roques, o les garoines i les estrelles de mar.

Josep M. Dacosta Oliveres (Figueres, 1962) és biòleg de professió i naturalista per afició. Ha acompanyat bussejadors, naturalistes i grups amb caiac per la Costa Brava. En aquesta mateixa col·lecció ha publicat La tramuntana (1995) ─amb Xavier Febrés─ i Vèrtexs i miradors (2010). També col·labora amb la premsa comarcal, imparteix conferències i fa difusió de les comarques gironines per mitjà de les xarxes socials.