José Blanco firma el conveni per a la restauració del Castell de Llers

2010-12-21 20:00

El ministre de Foment, José Blanco, i l'alcalde de Llers, Carles Fortiana, han signat avui a Madrid el conveni de col.laboració de l'1% Cultural per a la restauració del Castell de Llers. En virtut d'aquest acord, el Ministeri de Foment destinarà 552.268 euros a aquesta actuació.

Les estructures que conformen el conjunt del Castell de Llers responen a les construccions realitzades durant el segle XIII d'acord amb el model tradicional romànic de torre de l'homenatge central i estades adossades a la muralla perimetral. La torre és cilíndrica i té una alçada de 12m, el portal d'accés a l'interior del recinte, tot i que no es conserva, sembla que se situaria en la façana orientada a l'est. Durant la Guerra Civil el castell va patir importants danys.
El projecte planteja actuacions de consolidació de les estructures del recinte fortificat i d'adequació d'espais exteriors que actualment són de titularitat pública. En l'àmbit interior, es planteja la neteja dels murs, consolidació, rematada superior i recalçat en algunes zones. A la torre de l'homenatge, es defineix la consolidació de murs i tractament d'esquerdes i es planteja la pavimentació de diferents àmbits (pati, estades situades a nord ia ponent del recinte interior).

En la seva intervenció en l'acte, José Blanco ha destacat que aquestes actuacions de l'1% cultural "són fruit de la col.laboració institucional, de la voluntat d'unir tots els esforços per conservar els béns més significatius de la nostra herència cultural". El ministre ha ressaltat també que el 2010 s'ha finançat amb càrrec a l'1% cultural "el major nombre d'actuacions en la història de la nostra democràcia". Així, s'han aprovat 113 actuacions per un volum aproximat de 65,5 milions d'euros.