Jornada Periodisme i Exili al Port de la Selva

2023-06-01 15:00

La Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català impulsada per l'APPEC editors de revistes i digitals i la Universitat de Girona convoca la 1a Jornada de Periodisme i Exili, amb la voluntat de recuperar la memòria individual i col·lectiva de la  professió periodística, que ha patit, al llarg dels temps, diversos episodis provocats per la repressió dels governs que han volgut silenciar la lliure expressió d’informacions i opinions. L’exili, voluntari o forçós, representa un cruel desarrelament d’un sector fonamental en qualsevol societat, com és el periodístic.

Per la seva pròpia naturalesa, l'exili constitueix un univers encara no prou explorat, però l'estudi i el reconeixement del qual són fonamentals per entendre les claus del desenvolupament històric, en el nostre cas, de Catalunya. Certament, la Guerra Civil (1936-1939) i el posterior règim franquista representà un veritable drama per a la professió periodística catalana, que entre la mort i l’exili perdé més del 80 per cent dels seus professionals.

EL PROGRAMA

La Jornada començarà a les 10.45 hores a l'Espai Port, al Moll d'en Balleu del Port de la Selva.Hi intervindran l'alcalde del Port de la Selva, Josep M. Cervera, el president de l'APPEC, Germà Capdevila i el director de la Càtedra, Lluís Costa. Inauguraran la sessió i presentaran la Càtedra.

Després es farà una taula rodona sobre Periodisme i Exili, que moderarà Josep M. Ganyet, i que comptarà amb la participació d'Abraham Jiménez Enoa, columnista del diari The Washington Post, Milthon Robles, periodista, locutor, escriptor i activista pels Drets Humans, Josep M. Casasús, catedràtic de la UPF i membre de l’IEC i Montse Armengou Martín, periodista i directora del programa Sense Ficció de TV3.

El programa es completa amb les intervencions de la historiadora Marcela Lucci sobre la figura d'Hipòlit Nadal i Marta Faixedas, impulsora de “Petjada Catalana”.