Jordi Bonaterra Vayreda realitza una donació de documentació dels segles XIX i XX a la Biblioteca de Figueres

2019-03-25 17:00

El veí de Figueres Jordi Bonaterra Vayreda ha fet donació a la Biblioteca Fages de Climent d’un seguit de documentació que permet resseguir les inquietuds artístiques i polítiques d'alguns dels membres de la saga Bonaterra Matas, una família de botiguers arrelada a la ciutat de Figueres que sempre ha comptat amb interès i sensibilitat per la cultura.  

El donatiu conté una carpeta amb documentació administrativa de la Societat de Concerts, nascuda a Figueres a principis de l'any 1917 amb una comissió organitzadora formada per Jordi Montsalvatge, Carles Costa, Ignasi Callís, Joan Salleras i el pianista Lluís Bonaterra. 

També s’han incorporat partitures relatives al mestre Josep Passolas i Coderch (1881-1957), un músic discret que va néixer a Castelló d'Empúries l'any 1881. Antoni Agramont va ser el seu primer professor de piano fins que va ingressar a l'Escola Municipal de Música de Barcelona, de la que va sortir amb el mèrit del Primer Premi. Una de les seves alumnes de piano, va ser Carmen Bonaterra i Matas que conservà un conjunt de vuit obres per a piano dels anys 20 i 30, gairebé totes elles manuscrites: barcaroles, sardanes i cançons per a veu i piano.  

Així mateix, la donació inclou una fotografia emmarcada de la Sociedad Coral La Fraternidad de l'any 1885, dedicada a Jaume Matas Hortal. La coral, que es va fundar l'any 1878 i tenia la seva seu al carrer de la Muralla, va estar dirigida pel Sr. Sendra. 

D’altra banda, s’han incorporat al fons de la biblioteca una trentena de documents, datats entre els anys 1870 i 1898, associats a l’activitat del polític republicà federal figuerenc, Joan Matas Hortal (Figueres, 1826 – Buenos Aires, 1894), escollit diputat provincial el 1871, i nomenat poc temps després president de la Diputació de Girona, càrrec que va ocupar fins el 1873 quan amb la instauració de la Primera República va ser nomenat governador civil de la província (18731874).  

Es tracta de documentació diversa de tipologia administrativa, política i propagandística, on hi trobem, per exemple, una circular del dia 11 de novembre de 1873 signada per Joan Matas com a governador. Conté també articles i exemplars solts d’algunes publicacions de l’època com El Ampurdanés: Periódico Republicano Democrático Federal, La Independencia: diario republicano federal, La Provincia: Periódico republicano-federal de Gerona o La Lucha: órgano del Partido Liberal de la Provincia de Gerona. Finalment, inclou un gravat de Joan Matas i Hortal i una fotografia, probablement, de la vetlla necrològica d’homenatge al polític celebrada en el Centre Federalista Empordanès el 28 d’octubre de 1894. 

Un fons documental que ha arribat a la Biblioteca de Figueres gràcies a la sensibilitat i constància de Jordi Bonaterra Vayreda i que ben aviat estarà a disposició dels investigadors.