John McLaughlin actuarà al Festival de Cadaqués

2011-05-11 14:00

John McLaughlin, un dels guitarristes més reconeguts de tots els temps, actuarà el proper 31 de juliol dins la 40a edició del Festival Internacional de Música de Cadaqués acompanyat de la seva banda The 4th Dimension. Aquesta actuació és l'única prevista pel guitarrista i la seva banda a Catalunya i una de les poques que oferirà a l'Estat espanyol aquest estiu. La programació completa del festival es presentarà la propera setmana amb la presència del dissenyador Custo Dalmau, autor del cartell d'enguany.

John McLaughlin (Doncaster, Anglaterra, 1942) també conegut com Mahavishnu John McLaughlin, és un referent del jazz del segle XX, pioner, innovador i creador de tendències ja des de finals dels anys 60 amb Miles Davis. McLaughlin és un guitarrista versàtil que s'ha mogut per un ampli ventall d'estils, des del jazz a la música clàssica índia o el flamenc. Ha col·laborat i influenciat nombrosos músics reconeguts internacionalment com Morislav Vitous, Miles Davis, Carlos Santana, The Rolling Stones o Wayne Shorter, entre d'altres. De la seva trajectòria, es pot destacar el trio de guitarres que va formar amb Paco de Lucía
i Larry Coryel (i posteriorment Al Dimeola), la Malavishnu Orquestra o Shakti, una formació basada en els ritmes indús que explorava la world music quan encara ni tan sols s'havia inventat aquesta etiqueta.

The 4th Dimension és un la culminació de molts anys de col·laboració entre diferents músics de diverses cultures i tradicions musicals orientals i occidentals. La música d'aquest grup integra aquestes i altres influències culturals dins una línia principal basada en els ritmes del jazz. El teclista Gary Husband (també bateria i un virtuós amb els dos instruments, tot i que a The 4h Dimension toca els teclats), el baixista camerunès Etienne M'Bappe, músic que va formar part de les últimes formacions de Zawinul, i el bateria Ranjit Barot, considerat el millor de l'Índia, acompanyen McLaughlin en aquesta altra dimensió musical.